Трите власти се обединиха от нуждата за закриване на съдилища

„За първи път има такова доближаване между исканията на съдебната власт и бюджета, предложен от правителството. Това се случва не заради усилията на изпълнителната власт, а защото виждаме насреща реална готовност да се направят реформи и да има растеж на качество и ефективност. Положителна стъпка с комплимент към съдебната власт“. С тези думи министърът на правосъдието Христо Иванов се обърна към членовете на парламентарната комисия по правни въпроси при обсъждането на бюджета на съдебната власт за 2016 г. 
В същия ден Световната банка разпространи доклад за оценка на разходването и институционалните промени в съдебната система на България за последните седем години с цел да ги сравни с данните от други европейски страни.

От него ставаше ясно, че България отделя не малко финансови ресурси за съда, но те се управляват изключително лошо. 
Бюджетът за съда и прокуратурата се увеличава спрямо предходната година, като Христо Иванов заяви, че това е срещу ясен ангажимент за реформи. „Трябва да спрем да се държим все едно още сме девет милиона и имаме петрол. Трябва да се случи оптимизация“ коментира Христо Иванов. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *