Трите стълба на Станишев

Финансова стабилност, подкрепа на реалния сектор чрез публични инвестиции за запазване на работните места и социалната защита са трите основни стълба на антикризисния план на правителството.
Това посочи министър-председателят Сергей Станишев на първото заседание на консултативния антикризисен съвет, предаде БТА.
Целта е всички институции – правителството, бизнесът, банковият сектор, синдикатите и неправителственият сектор да се обединят срещу кризата, която по думите на премиера е безпрецедентна. Всеки ден се получават тревожни информации за състоянието на различни страни от Централна и Източна Европа, заяви Станишев и добави, че „много от страните отиват на бюджетни дефицити от по 10 процента и сключват заеми с международни институции, за да гарантират своята стабилност“. Ние се оказахме по-добре подготвени и по-защитени срещу първата вълна на тази криза, която произлезе от САЩ и се прехвърли към ЕС и към целия свят, заяви премиерът. След тази първа вълна обаче последва криза на реалната икономика в света и виждаме колко бързо се променят прогнозите и реалното състояние на икономиките в света, добави той. По думите му кризата в България се привнася отвън заради свиването на пазарите на основните ни търговски партньори, като това засяга реалния сектор.
Задачата на правителството е да гарантира финансовата стабилност, в това число на валутния борд и фиксирания курс на лева, посочи Станишев. По думите му подкрепата на реалната икономика е вторият стълб, който започва от инвестиционната програма на правителството. Той отбеляза, че недостигът на кредитен ресурс, липсата на оборотни и инвестиционни средства са сред основните пречки за стабилността на предприятията.
Министър-председателят каза, че социалната защита е третият елемент от антикризисния план, като в зависимост от реалната ситуация, мерките по този елемент ще продължат да се актуализират. По думите на премиера смисълът на днешната среща е да се изслуша актуалната информация за икономическата ситуация в страната и да се обсъдят някои от основните теми. Предвижда се заседанията на съвета да бъдат ежемесечни.
Членове на ръководения от министър-председателя Сергей Станишев съвет са: вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, министрите на финансите Пламен Орешарски, на икономиката и енергетиката Петър Димитров и на труда и социалната политика Емилия Масларова, управителят на БНБ Иван Искров, председателите на Националния статистически институт Мариана Коцева, на Агенцията за икономически анализи и прогнози Петър Чобанов, на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски, на Българската стопанска камара Божидар Данев, на БТПП Божидар Божинов, на КРИБ Иво Прокопиев, на Съюза за стопанска инициатива Борислав Борисов, на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, на БСЧП „Възраждане“ Ваня Тодорова, президентът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев, президентът на КНСБ Желязко Христов, председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Виолина Маринова, изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова, съпредседателят на Центъра на икономическо развитие Александър Божков, програмният директор на Центъра на либерални стратегии Георги Ганев, старши икономистът на „Отворено общество“ Георги Ангелов, Лъчезар Богданов от Industry Watch, и председателят на Института за нов икономически напредък Георги Коцев. Секретар на съвета е икономическият съветник на премиера Драгомир Стойнев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *