Трише:Задържането на капитал в банките е твърде погрешна тактика

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише отправи остро предупреждение към финансовите пазари да престанат да оказват натиск върху банките да задържат повече капитал, пише FT. Той настоява, че подобни възгледи само изострят глобалната рецесия.
По време на икономическия форум в Давос Трише разкритикува преобладаващите сред инвеститорите възгледи, че банките би трябвало да задържат при себе си паричните си средства, посочвайки, че това противоречи коренно на гледната точка на европейските власти. Идеи от такъв род не правели нищо за потискане на задълбочаващата се рецесия.
Коментарите на Трише са дошли след изказванията на водещи политици и банкери, които са предупредили, че вълната от спасявания на банки в Европа и САЩ би могла да доведе до нова ера на финансов протекционизъм, който да спомогне за изпадането в още по-голяма глобална икономическа криза.
На въпрос на изпълнителния директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман дали пазарите са прави в натиска си върху банките да задържат повече капитал при себе си, Трише на три пъти е отговорил, че „това, което се предлага от пазарите, е неправилно“.
Според Трише в момента от компаниите и пазарите зависи да направят каквото е необходимо за възстановяване на нормалните бизнес практики и да възвърнат част от изгубеното доверие. Възгледите на частните компании за перспективите и започвали да се превръщат в прекалено краткосрочни и трябвало да се върнат към „нормалните инвестиционни хоризонти“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *