Трише: Ако се върне доверието, икономиката ще се възстанови през 2010

Възстановяване на световния икономически растеж може да настъпи през 2010 г., при условие че се възвърне доверието, заяви днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, цитиран от Ройтерс.
„Най-важното не е да се правят прогнози в един несигурен свят, най-важният проблем е връщането на доверието“, казва Трише.
В условията на криза е важно да се взимат смели решения, допълва той, като не изключва нови понижения на лихвения процент в еврозоната или други т.нар. „неконвенционални“ мерки.
В момента основната лихва в Европа се намира на най-ниското си ниво от края на Втората световна война, подчертава Трише.
„Проучваме възможността за предприемане на допълнителни мерки“, казва президентът на ЕЦБ, без да дава повече подробности. „Трябва да се намери равновесието между смелостта на мерките, които предприемаме, и факта, че трябва да гарантираме (…) ценова стабилност в дългосрочен план“, допълва той.
В условията на криза еврото е „чудесно предимство“, смята Трише. „Ако го нямаше, вероятно щеше да бъде измислено заради тази криза“.
По отношение на очакванията си за тази година, Жан-Клод Трише казва, че „2009 ще бъде много трудна“. „В същото време има доста широко съгласие за това, че 2010 ще бъде година на, макар и умерено, възстановяване на растежа. Това зависи от нас, зависи от доверието“.

Investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *