Трише: Гърция няма да получи по-специално отношение

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да реши докъде ще позволи на Гърция да диктува монетарната политика за еврозоната като цяло, пише вестник Пари. Борбата на страната да намали бюджетния си дефицит държи еврото близо до 10-месечното дъно и специалистите от ЕЦБ ще обсъждат днес дали да отложат прекратяването на мерките за борба със световната криза. Според председателя на ЕЦБ Жан-Клод Трише Гърция няма да получи по-специално отношениe, но в същото време трябва да бъде изработен план за действие, който да избегне по-нататъшното разстройване на пазарите.
В същото време демонстранти окупираха сградата на финансовото министерство и блокираха улици в центъра на Атина в знак на протест срещу мерките на правителството за ограничаване на дефицита. Протестиращи на покрива на сградата увещаваха минувачи да се присъединят към протестен поход, насрочен за по-късно през деня, допълват от вестника.
Вчера министър-председателят Папандреу обяви съкращения в рамките на 4.8 млрд. евро като опит да убеди съюзниците си в Европа и инвеститорите, че може да обуздае огромния дефицит в бюджета.
Драстичните мерки не успяха да накарат Германия, която е най-голямата икономика в еврозоната, да отпусне помощ за Гърция. Германският вестник Bild публикува мнението на германски политици, според които Гърция трябва да продаде имоти, компании и ненаселени острови, за да плати дълговете си. Една банкрутирала страна трябва да използва всякакви източници, за да събере средства и да се разплати с кредиторите си, заяви Йозеф Шларман, член на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел, който представлява и лоби на 40 хил. бизнесмени и мениджъри.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *