Трише: Европа няма нужда от повече стимули

Директорът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви в интервю, че Европа няма нужда от повече финансови стимули, но банката може да намали още лихвения си процент, за да освободи кредита.

Трише заяви, че всички страни трябва веднага, възможно най-ефективно и бързо, да направят това, което е решено. САЩ оказват натиск върху европейските правителства за увеличаване на пакетите им с икономически стимули, които са наполовина на плана на САЩ за 787 милиарда долара.

Нищо няма да проработи, докато финансовият сектор не влезе отново в релси и не бъде готов да дава заеми, каза Трише. Решения са взети; те са много важни. Нека да го направим! Бързото им въвеждане в сила, бързо изразходване е това, което е необходимо, подчерта президентът на ЕЦБ. САЩ и Европа спорят за обявяването на нов пакет стимули на предстоящата среща на Г-20 в Лондон. Вашингтон подкрепя предложението, а европейските страни като Франция и Германия се противопоставят.

Трише предупреди, че ако правителствата натрупат прекалено големи дългове, това може да доведе до дългосрочно повишаване на лихвените проценти, което ще подкопае общественото доверие и доверието на бизнеса.

За да бъдете ефективни във възстановяването на доверието, трябва да покажете, че правите, незабавно и дръзко, това което е необходимо, заяви той. Но в същото време, трябва да убедите хората, че имате резервен план. Трише е потвърдил, че ЕЦБ няма да купи държавни облигации, но може да свали лихвените проценти под исторически ниското им ниво от 1.5%, за да стимулира пазара на кредити. САЩ и Великобритания свалиха своите лихвени проценти почти до нулата. Трише подчерта, че сравнението е неправилно, като заяви: Това не е състезание.

Източник БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *