Трише: Кризата не е свършила

Кризата изложи на показ слабостите на развитите икономики. Сега виждаме слабостите на американската и японската икономика, но, разбира се, и на Европа, посочва Трише.
На среща на върха в сряда, 26 октомври, лидерите от еврозоната договориха серия мерки, които би трябвало да сложат край на най-сериозната икономическа криза в историята на еврозоната. Те убедиха банките да отпишат голяма част от гръцкия дълг, одобриха рекапитализация на банките и увеличиха спасителния фонд за еврозоната до 1 трилион евро, за да спрат разпространението на кризата. Финансовите пазари реагираха с еуфория на споразумението, като германската фондова борса постигна отбеляза печалби от над 5 процента в четвъртък.
Решенията, взети на срещата на върха, трябва да бъдат приложени с голяма прецизност и бързина. Бързото и пълно прилагане на тези решения сега е абсолютно критично. Ще наблюдаваме процеса много внимателно. Сега е времето за действие, заявява 68-годишният Трише.
В отговор на кризата той предлага по-близко сътрудничество между 17-те страни, които използват единната европейска валута. Бих казал – като гражданин на Европа, а не като президент на ЕЦБ, че бихме могли да продължим в посока на значително по-силно европейско управление с добре дефинирани отговорности, допълва французинът.
Трише се оттегля от поста президент на ЕЦБ в края на октомври след осем години начело на банката, чието седалище е във Франкфурт. На негово място ще застане италианецът Марио Драги.
Междувременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отбеляза пред португалската преса, че споразумението на еврозоната за намаляване на гръцкия дълг, е „абсолютно уникална и изключителна” мярка.
По думите му всички правителства са се ангажирали да не се прибягва до подобни действия отново.

Дълговата криза в Европа през последните няколко месеца все още не е преодоляна въпреки обширния пакет със спасителни мерки, договорен от лидерите на страните от еврозоната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *