Трише: Не бива да се спекулира със суаповете за защита от фалит

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише призова суаповете за защита от фалит (CDS) да се използват по предназначение като средство за намаляване на финансовия риск, а не като инструмент за спекулиране. Това предупреждения той изказа по време на конференция в Брюксел, организирана от Генерална дирекция „Вътрешен пазар и услуги“ към Европейската комисия.
В своята реч той наблегна на това, че пазарът на суапове за защита от фалит трябва да стане прозрачен за регулаторните органи и инвеститорите. Европейските регулатори заплашиха да забранят използването на суапове за защита от фалит от инвеститори, които не притежават в действителност базовия актив, който се застрахова чрез издаването на тези деривативни финансови инструменти, пише MarketNews.
Повод за това станаха подозренията, че търговците със суапове за защита от фалит всъщност боравят по спекулативен начин с тези инструменти през последните няколко месеца, за да завишат по този начин лихвените проценти, които гръцкото правителство трябва да плаща по своите държавни ценни книжа.
Купувачите на суапове за защита от фалит ще спечелят, в случай че Гърция изпадне в невъзможност да погасява плащанията по своя държавен дълг. Именно тези деривативни финансови инструменти станаха причина американската застрахователна компания AIG да се размине на косъм с фалита в края на 2008 г.
Суаповете за защита от фалит са предназначени за инвеститори, които притежават дадена ценна книга и искат да се застраховат, че ще им бъдат възстановени щетите, в случай че плащанията, произтичащи от собствеността върху ценната книга, се прекъснат.Милиардерът Джордж Сорос ги определи като „инструменти за унищожение“, които трябва да бъдат забранени от закона.
Трише подчерта, че регулаторните органи по целия свят трябва да разполагат с подходящи средства, за да могат да разследват злоупотреби на пазара на CDS и да действат по ефективен и координиран начин.
Според него пазарът на CDS ще функционира по-ефективно, ако се създадат централизирани регулирани борси, чрез които ще се разнообрази и сподели рискът и ще се постигне повече прозрачност. Така ще се намали и склонността на някои инвеститори да поемат твърде големи рискове, допълни Трише.
Президентът на ЕЦБ заяви още, че сегашната криза налага преоценка на ролята на финансовата система в икономиките и обществото. Според него най-добър ориентир за това дали финансовата система работи добре или не е това дали спомага заразвитието на реалната икономика. Ето защо при реформирането на финансовата система трябва да се включат не само банките, но и небанковите финансови институции и финансовите пазари.
Президентът на ЕЦБ отбеляза още, че финансовите пазари не винаги са ефективни, добавяйки, че често определени сегменти на пазара са олигополни и се доминират от няколко големи играчи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *