Трише обсипва с похвали Германия

На въпрос дали самият той си поставя подобна цел, Трише посочва, че „говори като гражданин на Европа, а не като президент на ЕЦБ“. „Убеден съм, че трябва да продължим по-далеч от планираното“, допълва той. Трише призовава европейските страни към по-тясно икономическо и политическо сътрудничество, подчертавайки, че „тук трябва да се случат драматични промени. Това е поуката от кризата“. Той изтъква,че германско-френското предложение за пакт за конкурентоспособност би могло да бъде стъпка в тази посока. „В момента все още не знаем, какво точно ще включва този пакт. Ако той цели да подобри работата на валутния съюз чрез по-силна интеграция и координация, то ние ще го подкрепим“, заявава ръководителят на ЕЦБ.
В интервюто пред германския вестник Трише обсипва с похвали Германия за икономическия й растеж, предаде Франс прес. „Страната ви жъне плодовете на търпеливи усилия и еврото има полза от това. Една силна Германия е в полза на Европа“, изтъква Трише. Той подчертава, че сегашният растеж на Германия е в Полза на самата страна, на еврозоната и за цяла Европа. Ако възникне необходимост Германия несъмнено ще има необходимите инструменти, за да удари спирачка, но според него най-голямата европейска икономика няма причини за безпокойство, тъй като е далеч от прегряването. В същото време Трише призовава към предпазливост, тъй като Германия наистина много е напреднала, но все още не е достигнала равнищата от преди кризата.
Президентът на ЕЦБ отговаря отрицателно на въпроса дали разликата между Германия, която продължава да укрепва, докато други страни отслабват, представлява заплаха за стабилността в еврозоната. Трише призовава усилията да се съсредоточат към укрепване на Пакта за стабилност, тъй като според него е смешно да говори за пакт за конкурентоспособност, докато други важни работи не са приключени. „В момента все още не знаем какво точно ще включва този пакт. Ако той цели да подобри работата на валутния съюз чрез по-силна интеграция и координация, то ние ще го подкрепим“, заявява ръководителят на ЕЦБ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *