Трише обяви край на стимулите

Вече отмина времето на плановете за съживяване, за да бъде стимулирана световната икономика, и настъпи времето на икономиите, за да бъдат укрепени държавните финанси, станали жертва на безпрецедентно влошаване, заяви днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, цитиран от АФП.

Без политиката на съживяване, възприета по време на кризата, икономиката щеше да изпадне в тежка рецесия, но „сега настъпи времето да възстановим бюджетната стабилност“, пише Трише в статия, публикувана във в. „Файненшъл таймс“.

„Влошаването на бюджетите, на което сме свидетели, е безпрецедентно“, подчертава централният банкер, допълвайки, че до края на годината бюджетните дефицити в еврозоната ще отчетат нарастване с над 20 пункта спрямо 2007 година, на САЩ – с 35 пункта, а на Япония – с 45 пункта.

„С течение на време ние виждаме до каква степен опростеното докрай послание към всички развити икономики под девиза: „Съживявайте, стимулирайте, правете разходи!“ е било злополучно“, посочва Трише.

„Сега вече няма никакво съмнение, че във всички страни е наложително да бъде изградена надеждна стратегия за укрепване на бюджета“, заключава президентът на ЕЦБ, цитиран от Франс прес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *