Трише отрече англо-саксонска атака срещу еврото

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише отрече в понеделник, че зад бързия спад на еврото стои англо-саксонска конспирация, пише MarketWatch.
В интервю за френския Le Monde, Трише заяви, че за инвеститорите е било трудно да разберат европейските институции при ситуация, в която еврото се търгува за $1,23 от нива над $1,50 в края на 2009 г.
„Трябва да внимаваме за всякакви теории на конспирацията“, казва Трише. „Просто си мисля, че на някои международни инвеститори им е трудно да разберат Европа и нашите механизми за взимане на решения. На тях им е трудно да възприемат историческия обхват на европейската архитектура, както и способността на европейците да взимат важни решения, като тези които бяха приети преди няколко дни“.
Той посочи, че на пазарите ще им трябва време, за да се приспособят към финансовия пакет от почти 1 трилион долара, за който Европейският съюз и Международният валутен фонд (МВФ) се договориха миналия месец.
„Мерките са толкова колосални като естество и размер, че няма съмнение, че ще имат позитивен ефект върху пазарите“, казва шефът на ЕЦБ.
Трише определи еврото, като „изключително стабилна валута“. „Проблемът е финансовата стабилност в еврозоната, повлияна от лошите фискални политики в някои страни и особено в Гърция. Задължително е тези проблеми да се изчистят“, допълни той.
За Гърция не съществува „план Б“, каза Трише и подчерта, че не очаква преструктуриране на дълговете на страната. „Гърция трябва да спази поетите ангажименти. Европейската комисия заедно с ЕЦБ, от една страна, и МВФ, от друга, наблюдават спазването на оздравителната програма много отблизо“, казва той.
Обявените планове за ограничаване на бюджетните дефицити в Европа от Германия до Гърция са необходими, въпреки възможността да забавят растежа, казва Трише.
Трише е отклонил въпроса за неотдавнашния си дебат с президента на Bundesbank Аксел Вебер около изкупуването на държавни ценни книжа.
Шефът на ЕЦБ казва, че има много предпазлив подход към идеите за въвеждане на банков данък, за които се говори през последните седмици, и подчертва, че урокът от регулацията на банковата система трябва да бъде научен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *