Трише подкрепя плана на ЕС за спасяване на Гърция

Лидерите на страните от еврозоната се споразумяха в Брюксел за плана за помощ на Гърция, който предвижда създаването на европейска рамка за отпускане на координирани двустранни заеми от страните от еврозоната.
Заемите ще бъдат отпускани изключително на доброволна основа. В допълнение ще бъдат използвани средства от Международния валутен фонд. Планът може да бъде задействан само в случай на крайна необходимост, ако Гърция не успее да намери достатъчно купувачи за държавните си облигации.
Договореността за плана бе постигната между президента на Франция Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел няколко часа по-рано, преди откриването на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел.
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише приветства споразумението за Гърция, съобщиха информационните агенции.
Президентът на Европейската централна банка заяви, че е бил зле разбран във връзка с интервю, дадено от него вчера, което оставило впечатлението, че критикува намеса на Международния валутен фонд в помощ на Гърция.
Трише заяви, че е искал само да подчертае, че правителствата на страните от еврозоната трябва да поемат отговорностите си, като останат главни в механизма за помощ на Гърция. Това е спазено в приетия план, добави той.
Планът има универсален характер и може да бъде използван като основа за оказване на финансова подкрепа на която и да е от страните от еврозоната в случай на необходимост, каза Трише.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *