Три варианта за заплащане на държавните служители

Три проекта ще определят новия начин на заплащане в държавната администрация, съобщиха пред „Класа“ консултанти по публична администрация. Става дума за изработване на нов Единен класификатор на длъжностите и за промяната на начина на оценяването и на системата на атестирането. Изработването на новия Единен класификатор е възложено на работна група, защото от МФ са преценили, че ако процедурите минат по ОПАК, ще се забавят във времето и няма да могат да пуснат системата от 1 януари 2011 г.

Промяната на атестацията пък се налага, защото са минали 10 години от въвеждането на старата система и тя вече е остаряла. Проблемът според външни експерти е, че работата по трите проекта тепърва започва през септември, а по план новата система, която касае около 80 хиляди държавни служители и 440 хиляди на трудов договор, трябва да бъде въведена след четири месеца.

Формулата на заплащането, което трябва да стимулира инициативните чиновници, вече бе обявена от финансовия министър Симеон Дянков и приета от МС и тя гласи, че възнагражденията ще бъдат твърди – 75% и 25% в зависимост от изпълненията на задачите.

„Дейностите трябва да се управляват централизирано и да вървят успоредно така, че да могат една към друга да са координирани и да имат кохерентност, едно цяло. Те са свързани помежду си, не могат да бъдат разделяни. Успехът на реформата зависи от това“, каза пред „Класа“ Снежана Димитрова, консултант по публична администрация и дългогодишен директор на дирекция „Административна реформа“ в МС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *