Три големи банки обвинени в опит за манипулиране цената на среброто

На три от големите световни банки – HSBC, Deutsche Bank и Bank of Nova Scotia, бяха повдигнати обвинения в опит за манипулиране на цената на среброто. Делото се води в САЩ, като тезата на тъжителя е, че банките са се възползвали от своите позиции с цел облага,съобщава BBC.

Цената и на златото, и на среброто, се определя от малък брой банки чрез конферентно обаждане всеки ден, като така се гарантират единни стойности.

Според инвеститора Скот Никълсън от Вашингтон, пазарът работи по изключително непрозрачен начин, който позволява манипулации.

„Ответниците имат сериозен финансов мотив да установят позиции както при физическото сребро, така и при сребърните деривати преди обявяването на фиксингите, като това им позволява жънат големи нелегитимни печалби”, пише той в документите, на база на които е образувано делото.

Deutsche Bank и HSBC не коментират случая, докато представител на Scotiabank обяви пред Bloomberg, че банката ще се защитава в съда.

Делото идва след подобен скандал с цените на златото на международните пазари. По-рано през тази година Barclays Bank беше осъдена да плати 26 млн. паунда на британските регулатори, след като беше доказано, че неин служител е опитал да манипулира цената на ценния метал.

В този случай обаче делото идва след 5-годишно разследване на американските власти и заключение, че пазарът не е манипулиран.

Deutsche Bank обявиха по-рано през тази година, че се оттеглят от определянето на цените на златото и среброто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *