Три дни до крайния срок за изготвяне на график за отпуските

До 31 март служителите трябва да заявят писмено кога искат да почиват и дали ще ползват натрупан отпуск от минали години, а ако не успеят – работодателят трябва да реши кога ще ги пусне в отпуск. В графиказа отпуските се включват всички служители с изключение на наетите за сезонна дейност.
През цялата година графикът може да бъде променян
както от страна на служителя, така и от тази на работодателя, но само писмено.
Във всеки случай обаче отпускът отложен от работодателя, поради важни производствени причини и отпускът, отложен по искане на работника или служителя не може да надвишава общо 10 работни дни.
Така дните, които могат да бъдат прехвърляни за следващата календарна година стават до 20. В графика работодателят приоритетно трябва да разпредели отпуските за текущата година, а след това отпуските назад, посочи министър Тотю Младенов в началото на тази година.
Освен това главната инспекция по труда ще проверява дали са направени графиците, спазват ли се и нарушени ли са правата на работниците и служителите.
Отпада задължението отложеният отпуск, поради временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване, отглеждане на малко дете или на ползване на друг законоустановен отпуст, да се ползва наведнъж през годината, в която отпада причината за неизползването му.
„Графикът трябва да даде възможност на всички да почиват, но и да не пречи на производствения процес“, обясни пред Би Ти Ви Емил Мирославов, експерт в Министерството на труда и социалната политика.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *