Три компании искат да строят офиси в „София тех парк“

Три компании искат да изградят офис сграда на територията на „София тех парк“ в столицата. Толкова оферти бяха подадени в първата конкурсна процедура за отстъпване на право на строеж в една от т.нар. зони за бъдещо развитие. Добрата новина е, че сред кандидатите има и компания с инвестиционен фокус върху стартиращите технологични компании, което се вписва в идеята на територията на парка да се създават иновативни продукти.

Това е новосъздадено дъщерно дружество на „Армада кепитъл“, която от своя страна е инициатива на хора от предприемаческата мрежа Endeavor. Добре познато и с история в областта на имотите е и дружеството със специална инвестиционна цел „Фонд за недвижими имоти България“. Третият кандидат е „Делта кепитъл“ на братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев, които със своя компания имат миноритарен дял и в консорциума, който контролира БТК.

Офертите на кандидатите бяха отворени във вторник, като сега предстои комисията да разгледа документите. Едва след това ще стане ясно и колко предлагат да платят компаниите за безсрочното право на строеж, което е оценено на най-малко 7.451 млн. лв. Цената е единственият критерий за избор на инвеститор.

Фонд с опит

„Фонд за недвижими имоти България“ е едно от най-големите акционерни дружества със специална инвестиционна цел на борсата. Компанията е специализирана в покупки и инвестиции в имоти във всички сектори на пазара в България, а стратегията й е да придобива, развива, управлява и отдава под наем имоти. По-големите инвеститори включват Unicredit Bank Austria и Swedbank, както и местни институционални инвеститори.

В портфейла си дружеството има два големи бизнес имота – Сграда 1 на „Бизнес парк София“ и офис сградата „Камбаните“ над Околовръстното. Компанията е собственик и на земята и сградите на магазините „Мосю Бриколаж“ в София и Варна, като самите обекти се управляват от „Доверие брико“. Наскоро стана ясно, че „ФНИ България“ разглежда бъдеща възможност да изгради 85-метрова сграда върху магазина на „Цариградско шосе“ в столицата. Мястото е съвсем близо до площадката на „София тех парк“, което е сигнал, че компанията вероятно търси вариант за нова сграда в района.

Предприемачите

„Армада реалти инвест“ е регистрирана едва в края на април тази година с 400 хил. лв. капитал и предмет на дейност инвестиции в недвижими имоти, строителство и т.н. Едноличен собственик на компанията е дружеството за рискови инвестиции „Армада кепитъл“. Самото то беше създадено преди година от няколко от членовете на борда на Endeavor. Фокусът му са стартиращи технологични компании с потенциал за растеж, а първата си инвестиция направи в „Софтгруп“. Макар че дружеството за инвестиции в недвижими имоти е съвсем ново, интересът на „Армада кепитъл“ към изпълнението на проект на територията на „София тех парк“ не е от днес. По информация на „Капитал“ то е било един от потенциалните инвеститори, с които се водеха преговори за строителство в зоните за бъдещо строителство в края на миналата година. Процедурата тогава обаче не беше публична, водеше се по неясни критерии и в крайна сметка не стигна до финал.

Телеком акционери

Още по-ново дружество е третият кандидат – „Делта кепитъл риъл естейт“, което е регистрирано в началото на май тази година с 1000 лв. капитал. Управители са бившият финансов министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев и неговият заместник Красимир Катев. Самата компания е собственост на „Делта кепитъл инвестмънтс“, в която двамата си партнират заедно с брата на Милен Велчев – Георги Велчев. „Делта кепитъл“ е единият от инвеститорите в БТК заедно със Спас Русев и руската банка ВТБ. Последният отчет на „Делта кепитъл“ за 2015 г. показва, че дългосрочните активи на компанията са само финансови – общо 17.7 млн. лв., които включват акции и дялове в предприятия, както и заеми. Дружеството има 0 лв. приходи от оперативна дейност и 74 хил. лв. печалба. За сравнение – година по-рано печалбата е била над 11 млн. лв., които са дошли от участията в дъщерни компании.

Терен на ъгъла

Теренът, за който се предлага безсрочно възмездно право на строеж, е т.нар. Зона 2 в „София тех парк“, която се намира на ъгъла на булевардите „Цариградско шосе“ и „Асен Йорданов“. Парцелът е с площ 8140 кв.м, а застроителният план предвижда изграждане на многофункционална административно-обслужваща сграда с разгъната застроена площ до 35 хил. кв.м, както и подземен паркинг на две нива с обща разгъната площ до 16 хил. кв.м., информира в capital.bg. Ключово условие е бъдещият инвеститор да поеме ангажимент поне 30% от офис площите да бъдат предназначени за компании, развиващи дейност във фокусните области на научно-технологичния парк – науки за живота, информационни технологии и чиста енергия. Офисите ще бъдат отдавани под наем.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *