Три пъти са паднали цените на интернет достъпа у нас за година

Георги Георгиев

За последната година цените на интернет достъпа у нас са намалели три пъти, като само в столицата спадът е четири пъти. Това показват резултатите от проучване на пазара, изготвено от Георги Георгиев, проджект мениджър на Blog.bg, част от групата на Инвестор.БГ АД. Проучването, което беше представено по време на днешната пресконференция на интернет компанията, е направено на базата на статистически данни от сайтовете на доставчици на LAN, кабелен и безжичен интернет и изследване на ценовите им листи.

Цените на интернет достъпа в София са драстично по-ниски в сравнение с цените на интернет в останалата част на България и продължават да се понижават.

За достъп чрез LAN, 1kb/s широчина на връзката към интернет струва средно 0,16 лв., докато средното ниво за страната, без да взимаме предвид София, е 0,57 лв. за килобайт за секунда, или 3,8 пъти по-скъпо. За сравнение, миналата година разликата в цените на услугата в столицата и страната беше само 2,7 пъти. Интересно изключение е Монтана, където единственият анализиран доставчик предлага LAN интернет по 0,09 лв. за 1kb/s.

Що се отнася до цените за достъп до BG Peering (българската мрежа), разликите са още по-големи. Докато в София средно цената при LAN мрежите е 0,02 лв./kb/s, то средната цена, която плащат в останалата част на България, е 19 пъти по-висока – 0,38 лв. за 1 kb/s.

Добрите новини са, че само за година цените за достъп са спаднали драстично, както в София, така и в цялата страна. Три пъти е паднала цената на достъпа до интернет в страната, а достъпът до BG Peering е поевтинял 3,5 пъти. Повечето доставчици не намаляват цените на пакетите, а предоставят по-високи скорости на същите цени.

Конкуренцията определено е решаващ фактор за поевтиняването на свързаността, в комбинация с пускането на нови международни трасета и разрастването на оптичните връзки на локално ниво. Средно 4,3 пъти е поевтинял достъпът до интернет за софиянци, където конкуренцията е най-голяма. Наблюдава се известно окрупняване на пазара – някои по-малки доставчици са изкупени от по-големи такива, а други изглежда са прекратили дейността си.

Факторът конкуренция, макар и по-слабо, работи и в останалите градове на страната. Под натиска на конкурентите и поставени пред по-високите изисквания на потребителите към услугите, местните доставчици също са намалили значително цените на предлаганите услуги.

Тарифите, предлагащи достъп с ограничение по трафик, се предлагат от 50% по-малко доставчици в София, отколкото през 2006-та година. За сметка на това в цялата страна се наблюдава разширяването на плановете без лимит на изразходвания трафик, което в повечето случаи е благоприятно за потребителите.

За съжаление, конкуренцията понякога води до смешни ситуации. Например, и двата разглеждани доставчици в Хасково предлагат достъп с почти еднакви скорости на цена 10 лв. на месец. Обаче и двата имат отделно от това „месечна такса поддръжка”, която при единия доставчик е 5 лв., а при другия – 6 лв. По този начин се създават условия за подвеждане на невнимателни клиенти.

Разликата между средната цена за международен интернет и средната цена за BG Peering е 27 стотинки на kb/s. (международен – 0,65, BG Peering – 0,38 лв за 1kb/s.

При кабелния интернет проблем е нуждата от закупуване на кабелен модем. Цените на това устройство варират между 80 и 140 лв. Някои от фирмите ги дават на лизинг, други на изплащане или пък безплатно за периода на ползване на услугата с цел да улеснят взимането на решение за включване.

При LAN интернета проблем са инсталационните такси. В София немалко доставчици предлагат безплатно включване при определени условия, примерно абониране за 6 месеца или 1 година. Нормалните такси варират между 15 и 40 лв., като най-масови са тези между 15 и 25 лв.

Положението извън София се променя доста. На определени места цените скачат до 60-70 лв. за включване, като най-масови са тези между 30 и 50 лв. за включване. В по-малките градове и села таксите са най-големи, тъй като трябва да покрият прокарването на оптични или UTP кабели, поставянето на суичове и др.

Пречка пред безжичния интернет е скъпото оборудване. Различните доставчици предлагат цени между между 150 и 250 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *