Три фирми обжалват спирането на строителството на „Хемус“

Три фирми обжалват решението на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ за прекратяване на процедурата по строителство на лотовете на автомагистрала „Хемус“.

Припомняме, прекратяването на процедурата стана с формалния мотив за липса на финансиране, но по заповед от министър-председателяБорисов.

Министър-председателят подчерта, че решението му е свързано заради съмнения в честността и прозрачността на проведените конкурси и слухове за близост на избраните изпълнители до депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на „Лукойл“ Валентин Златев.

Жалби в Комисията по защита на конкуренцията са подали консорциумът „АМ Хемус Лот 1″, в който участват „Джи Пи Груп“ ООД, „Конструксионес Табоада и Рамос“ ООД, „МР Сивил Уъркс“ ООД и „Трансконсулт-22″ ООД. Обединението беше избрано да строи отсечката от магистрала „Хемус“ от Ябланица до разклона за Угърчин.

Жалби са подадени и от обединението „ПСТ Хемус 2″, в което участват „ПСТ Груп“ ЕАД, „Хидрострой“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Евро Алианс Тунели“ АД, спечелило строителството от Угърчин до разклона за Плевен и Ловеч.

Жалба е подала и дисквалифицираната турска компания „Ташяпъ Иншаат“, съобщи БНР.

Така на практика КЗК може да отмени решението и да принуди компанията да продължи с търга или да търси друг начин да изпълни искането на премиера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *