Три фирми ще правят ток от вятър в Разградско

Намерения да изградят вятърни електроцентрали в община Самуил, Разградска област, са заявили три български фирми, съобщи кметът на общината Недим Мустафов.

Районът е подходящ за такива инвестиции, защото през цялата година духат силни ветрове, а Самуил се намира на 500 метра надморска височина. Инвеститорите са се насочили към община Самуил, след като са получили предварителна информация от Националния институт по хидрология и метеорология към БАН.

Фирмите, чиито имена кметът не пожела да съобщи, ще направят тримесечни собствени проучвания на силата и постоянството на ветровете около Самуил. Единият от кандидатите вече е довел и консултант от Германия, който също е започнал наблюдения.

От 2,5 до 4 метра в секунда е необходимата постоянна сила на вятъра според мощността на генератора, за да бъде рентабилно вложението. Инвестицията се изплаща за 3 години, а електроенергията, произведена от възобновяеми енергийни източници, се изкупува от държавата с преференции, става ясно от предварителните разговори на Мустафов с инвеститорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *