Троен данък за най-вредните храни и напитки

Данък „вредни храни” няма да засегне продуктите от първа необходимост, каза проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диетика.Според нея превантивната мярка няма да се отрази върху хляба и продукти, съдържащиповишено количество сол, каквито са млечните продукти и някои месни произведения.

Някои експерти вече изразиха опасения, че новият данък ще оскъпи хляба.
„Ще бъдат засегнати некачествените тестени и мазни храни, в които няма нищо друго освен най-различни технологични подобрители, тоест Е-та, хидрогенирани, втвърдени, палмови и всякакви други растителни масла. Данък „вредни храни” ще засегне всякакви видове торти, шоколадови изделия, десертни блокчета, сухи пасти и така нататък”, коментира проф. Байкова.

По думите йенергийните напитки, които съдържат кофеин, таурин и значително количество захар, както и храните и напитките, които са с два или повеченездравословни компонента, ще бъдат облагани сдвоен или съответно троен данък, тъй като дублират или имат няколко нежелани съставки, които се определят като рискови за здравето.

По мнението на проф. Байкова би могло да се намали количеството на готварската сол и кристалната рафинирана захар въввредните изделияза сметка на плодова компонента.
„Би моглода се заменят частично хидрогенираните мазнини, които са източници на трансмастни киселини”, каза още специалистът.

„Социалната и икономическата цена, която плаща обществото при развитие на болестите и за лечението им е много по-голяма, отколкото е превенцията”, коментира проф. Байкова.
До няколко дни се очаква правителството да предложи въвеждането наданък „вредни храни“,за който се заговори още в началото на годината. Това означава акциз не само за производителите на алкохол и цигари, но и за тези, които произвеждат нездравословни храни.

Ще бъдат засегнатичетири групи стоки- тези, които съдържат по-голямо количество сол, захар, трансмазнини и кофеин.Идеята на правителството е да се намали тяхното потребление, за да се намали изатлъстяването сред населението. Предварителните разчети сочат, че например пакет чипс от 40 грама ще поскъпне с 6 стотинки, а литър безалкохолна напитка с 80 стотинки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *