”Тройката” засили натиска над Гърция

ЕС и МВФ поискаха от Гърция допълнителни усилия за покриване на целевия дефицит от 7,5 процента за 2011 година. Институциите одобриха третия транш, но не изключват допълнителен заем.
Тройката, както гърците наричат представителите, контролиращи плана за ограничаване на разходите, препоръча дълбоко реформиране на здравния сектор, на държавните предприятия и данъчна реформа.

„Програмата за оздравяване на гръцката икономика постигна предвидените си до момента цели, основната опасност в момента е свързана с възможността да се постигне напредък в структурните реформи“ в областта на фискалната политика и пазара на труда, посочи представителят на МВФ Пол Томсен на пресконференция в Атина., предаде БГНЕС.

Според ЕС и МВФ третият транш от 9 милиарда евро, договорен през май, „ще бъде отпуснат“ след одобряването през декември на съвместен доклад за развитието на финансите на страната. Отпускането на четвъртия транш от 15 милиарда евро, предвиден до март 2011 г., зависи от напредъка по осъществяването на структурните реформи.

Одиторите не изключиха възможността за удължаване на графика за изплащане на помощта, нито вероятността за отпускане на допълнителни средства, допълва „Фокус“.

Гърция вероятно ще спре плащанията и ще преструктурира дълга, прогнозира по-рано британският в. „Файненшъл таймс“. Статията е цитирана от гръцкия в. „Вима“, уточнява БТА.

Според друг местен вестник – „Катемарини“, тройката била установила, че от август насам е намалял първоначалният устрем във връзка с прилагането на меморандума, съпътстващ заемите в размер на 110 млрд. до 2013 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *