Троянският празник на сливата ще продължи 3 дни

Предвидени са конкурс за ядене на мармалад без ръце, за носене на сливи в шепи, изработване на пана от сливови костилки и др. Изградена е и алея на заятитите  Очакват се гости от Севлиево, от Кнежа, от Смилян. От 13 часа на откритата ни сцена на площада вчера  се изявиха  също читалищните състави.
От 16.00 на 24 септември започна празничното дефиле, в което ще участват състави на домакините, както и групи от градове с подобни тематични празници а  Севлиево, Кнежа, Горна Оряховица.
Стотиците гости на празника в Орешак наблюдаваха на живо в петък демонстрации по изваряване на сливова ракия и на различни занаяти, пряко свързани с употребата на сливата и сливовата ракия.
Тогава и.д. кметът на общината Недка Топалова каза при откриването, че общината започва изпълнението на проект по ОП „Регионално развитие“ за провеждането на иновативно културно събитие в община Троян – „Български фестивал на сливата“. С изпълнението на този проект започва една нова интерпретация на темата за традиционното производство на сливова ракия в Троянско, за възраждане на културните традиции, ритуалите и бита и привличане на троянци за участие с различни демонстрации.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *