Трудна седмица за еврото и петрола

Като цяло преобладаваше негативизмът, заради който индексите завършиха седмицата предимно на отрицателна територия. Най-голяма бе динамиката във валутната търговия и разбира се при петрола, който традиционно отразява глобалния поглед на инвеститорите върху икономиката и потенциала й за растеж.Изтеклата седмица бе твърде напрегната за инвеститорите, които трябваше да отреагират на поредица очаквани и не толкова очаквани новини.
Безспорно най-силна бе реакцията на пазарите след решението на Европейската централна банка да понижи основната си лихва до историческия минимум от 0.75% в сряда. Инвеститорите го очакваха, но споровете бяха дали стъпката на намалението няма да е по-голяма, тъй като тези 0.25% редукция едва ли ще са достатъчни, за да се постигне позитивния ефект върху икономиката в еврозоната. Неочаквано за играчите бе, че централната банка на Китай понижи основната си лихва в същия ден, а само часове преди това и централната банка на Великобритания обяви, че увеличава с 50 млрд. паунда ресурса на програмата си по изкупуване на активи. Това засили предчувствията на инвеститорите, че перспективите пред глобалния растеж не са никак розови, щом монетарните власти действат толкова решително и може би координирано.
Петролът бе моментално притиснат от този песимизъм. Снощи фючърсите на лекия американски петрол поевтиняха с 2.77 долра до 84.45 долара за берел.  На седмична база суровината поевтиня с 0.6%. Сортът брент изгуби 1.49 долара до 98.20 за барел.
Тези новини удариха силно еврото. Доларът наложи надмощие и притисна обединената валута до двугодишно дъно от 1.2376 на 1.2287 долара. На седмична база еврото изгуби 3.1% от стойността си, като основният фактор за това бе решението на Европейската централна банка да понижи основната лихва до 0.75% и реакцията на облигационните пазари, които вдигнаха лихвата по 10-годишните испански ДЦК на 7% вчера. Според някои анализатори еврото ще продължи да пропада в следващите седмици, с възможност да достигне 1.15 към долара.
В търговията с акции инвеститорите реагираха и на новините за безработицата в САЩ. Снощи излязоха данните за заетостта, според които през месец юни американската икономика е отворила 80 хил. нови работни места. Освен, че бе в разрез с очакванията за поне 100 хил. нови работни места, това е недостатъчно, за да се промени ситуацията с безработицата в страната, която остава на равнище от 8.2%.
Така индексите завършиха петъчната сесия на отрицателна територия.
Dow Jones Industrial Average спадна с 0.96% до 12 772 пункта.  S&P 500 Index потъна с 0.94% до 1 354 пункта. NASDAQ Composite Index изгуби 1.30% до 2 937 пункта.
На седмична база индустриалният индекс се понижи с 0.8%, широкият измерител изтри 0.6% от нивото си, а високотехнологичният се покачи с 0.1%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *