Тръгват хайки за нелегална търговия с вино и ракия

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов разпореди на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) да извършва засилени проверки за нелегална търговия с вино и ракия покрай празниците. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
„Потребителите трябва да знаят, че ако купуват вино и спиртни напитки в наливно състояние застрашават здравето си”, коментира министърът. „Препоръчвам да се купуват бутилирани продукти с ясен производител и произход”, каза той.
Министърът допълни, че търговците използват засиленото потребление покрай празниците, за да пробутат нелегална и нискокачествена продукция. Те трябва да знаят, че ще ги дебнем защото работят и в сивия сектор, допълни още той.
Днес изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев съвместно с Икономическа полиция и Комисията за защита на потребителите направиха проверка за нелегална търговия на вино и ракия на пазар Красно село, в гр.София.
От компетентните органи бе направена проверка на търговец на вино. Той не представи нужните документи за произход на виното и регистрация за винопроизводител. Търговецът притежаваше временно разрешително за продажба в района, но не разполагаше с касов апарат.
През месец декември от Изпълнителната агенция по лозата и виното са направени над 500 проверки и са иззети над 2 тона вино и ракия.
На територията на София са направени проверки на общо 17 пазара и са регистрирани само 2 нарушения. На нарушителите ще бъдат съставени актове в размер около 10 – 15 хил. лева.
Директорът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев призова хората да купуват вино от магазинната мрежа, където продукта е с доказан произход и качество от лицензиран производител.
Той уточни, че наливно вино, което се продава на улицата е с цена, която не се различава значително от бутилираният продукт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *