Тръгна битка кой да храни US рейнджърите

Конкуренти от Турция може да изместят родните фирми

Български фирми започват люта битка за най-голямата поръчка от американската армия през тази година у нас. Очаква се тя да възлезе на над 10 милиона долара. Парите са предвидени за логистична подкрепа на тройното американо-българо-румънско учение, което ще се проведе през юли и август на полигона Ново село край Сливен. Фирмата, която ще осигурява логистично учението, ще бъде избрана от американска страна.

Миналата година при подобно учение в Румъния фирмата победител получи 7,3 милиона долара от Пентагона. При всички случаи тройното учение, което ще се проведе както в България, така и в Румъния, е по-мащабно и сумата ще бъде над 10 милиона долара. Затова борбата е толкова жестока, казаха пред „Стандарт“ източници от българското военно ведомство.

Родните фирми трябва да изпратят по електронен път своите оферти до една от американските бази в Германия. Бизнес предложенията ще включват вида на услугите, които се предлагат, и тяхната цена. Крайното решение ще вземат американците през май, уточниха източниците на „Стандарт“. Тази седмица всички фирми от България, които кандидатстват за апетитната американска поръчка, изпратиха свои представители на полигона Ново село. Такова бизнес посещение се организира за първи път и целта му е фирмите да придобият по-реална представа за терена на полигона, ако бъдат одобрени, казаха от щаба на командване „Изток“ в Сливен.

Логистиката на учението през юли и август ще включва осигуряване на транспорт, доставка на храна, строителство на съоръжения, комуникации, хигиенно осигуряване и много други услуги за воденето на нормален полеви живот по стандартите на американската армия. Според правилата на военното ведомство на САЩ за подобни апетитни поръчки могат да кандидатстват фирми от различни страни.

В обществото се обсъждат най-различни рискове от разполагането на американските бази у нас. Но си затваряме очите за най-реалната опасност – заради неподготвеност да изпуснем парите, които бихме могли да спечелим, коментираха военни, запознати с процеса на преговорите. Те припомниха миналогодишния скандал в Румъния, когато обществената поръчка на Пентагона за 7,3 милиона долара бе спечелена не от румънска, а от турска фирма.

Към този момент фирмите ни не са достатъчно добре подготвени. Не знаят процедурите, нямат опит в търговете на НАТО. А в Гърция и Турция има няколко фирми, които вече са работили по такива проекти, и то добре, коментираха експертите. Според тях обаче време за наваксване все още има. От Асоциацията на завършилите колежите на НАТО по отбраната например настояват за серия от обучителни семинари, в които фирмите да бъдат информирани за стандартите и процедурите на НАТО. Това ще е нужно не само за тазгодишното съвместно учение, но и за поръчките, които неизменно ще последват в следващите няколко години.

Георги МАНГИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *