Тръгна втори опит за продажба на банка „Виктория“

Нов опит за продажба на Търговска банка „Виктория“, която е дъщерна на КТБ, правят синдиците на фалиралата институция. Срокът за подаване на писма за интерес за придобиването на 100% от капитала на банката е до 18 април, съобщиха вчера синдиците на КТБ и Фондът за гарантиране на влоговете в банките. В сделката са включени и всички вземания на КТБ от „Виктория“, които в края на 2015 г. са малко над 117 млн. лв.

Банка „Виктория“ беше обявена за продан още през декември миналата година, но според запознати интересът към нея е бил прекалено слаб. В началото на тази година едноличният собственик на „Виктория“ – КТБ, е увеличил основния й капитал с 30 млн. лв., става ясно от оповестената вчера покана. Малко по-късно банката е платила предсрочно дълг от 29.997 млн. лв. към КТБ. С това подобрение на състоянието на банката синдиците са придобили право да започнат нова процедура за продажба на банката. Офертата ще бъде публикувана и във Financial Times.

В поканата към инвеститорите се посочва, че сделката включва лиценз за банкова дейност, лиценз за участие във Visa Internatonal, завършена през 2015 г. реорганизация на клоновата мрежа и персонала, оперативна и ИТ обезпеченост на дейността, консервативно провизиран кредитен портфейл. От финансовия отчет за миналата година е видно, че активите на банката са около 169.2 млн. лв., а отпуснатите кредити са 111.6 млн. лв. Привлечените средства от клиенти към края на 2015 г. са за 8.085 млн. лв. при 25.6 млн. лв. в края на 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *