Трябва ли сключване на предпазно споразумение с МВФ?

Добре е, че сме във валутен борд. Той се явява като котва, която предпазва правителството от неразумни действия, например да печата пари. Това каза икономистът от ИПИ Петър Ганев, който коментира заедно с Красимир Катев икономическата ситуация в страната.
Положително действа и фиксираният курс, допълни той. Разбира се тази ситуация има и своите отрицателни страни, но за момента няма причини за безпокойство.
Красимир Катев се съгласи с тезата, че в момента проблем с валутния борд няма, а фиксираният курс има изключително благоприятно влияние. Страни като Полша, Унгария и Румъния съжаляват, че нямат фиксиран курс, допълни той.
Все пак правителството трябва да е по-динамично, защото трудностите в платежния баланс са налице. Със 17-18% левът се е надценил спрямо производителността на труда. Уместно е за има замразяване на заплатите в публичния сектор, защото имаше едно неразумно увеличение на доходите в последно време. Това ще се отрази благоприятно и на частния сектор.
Според Катев правителството трябва да положи значителни усилия в подобрява ефективността на държавната администрация, особено при усвояване на средствата от еврофондовете. Нужно е да се започват преговори за сключване на предпазно споразумение с МВФ за 3-4 млрд. евро.
Истина е, че в момента няма нужда от такова, призна икономистът, но трябва да се мисли за след една година, когато ще имаме нужда от допълнителни средства. Споразумението няма да е доказателство, че имаме проблеми, а ще бъде знак за доверие, поясни Катев.
Резервите на държавата са достатъчни, за да се избегне подписването на такова споразумение, категорично възрази Петър Ганев. Това ще е лош сигнал за инвеститорите, а от съществено значение е правителството да успее да задържи инвестициите у нас и по възможност да привлече нови. Важно е да се вземат допълнителни мерки за подобряване на бизнес средата и гарантирано изпълняване на вече сключените договори.
Според експертите кредитната политика на банките е адекватна към икономическата ситуация в страната, но те трябва да са внимателни с покачването на лихвите, за да не си докарат проблеми сами, ако не контролират този процес както трябва.
В отворената икономика, каквато е българската, няма място за призиви „купувайте българското“, бяха солидарни гостите в студиото. Ако българската стока е качествена и с добра цена, ще бъде купувана и това е нормалното.
Източник: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *