Туризмът изтръпна от идеята за промяна на ДДС

Ако се пристъпи към промяна на ДДС, туристическият бранш ще е сред най-пострадалите, коментираха пред в. „Пари“ водещи мениджъри и експерти. Новата идея на правителството попари положителните им очаквания за слаби ръстове през 2010 г. Ако ДДС стане 22%, това ще увеличи оперативните им разходи, а най-голямото притеснение в сектора е, че може да се увеличи или дори да се премахне специфичната за бранша ставка от 7% за пакетите за чужденци. Чакат ни анулирания и провалени записвания, обърква ни се ценообразуването за 2011 г. и ще претърпим огромни загуби в дългосрочен план. Това е картината, която си представят от бранша, мислейки за резултатите от евентуално увеличаване на косвения данък.
Като домино С вдигането на ДДС се задвижва домино ефект за туризма. Заради по-високия косвен данък браншът ще има и по-високи оперативни разходи за консумативите, без които не може – ток, вода, храна и т.н. Това ще го принуди да увеличи цените си, с което офертите за почивка в България губят едно от конкурентите си предимства. Докато в съседните държави намаляват цените, ние ще трябва да ги увеличаваме, как да привлечем туристи, питат работещите в сектора. Сега текат ранните записвания за лятото и при подобен сценарий те ще бъдат провалени, коментира за в. „Пари“ Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции. От друга страна, вече подписаните договори по време на световните туристически изложения не може да бъдат предоговорени, като се начисли нов, по-висок ДДС или като се вземе предвид поскъпването на консумативите. Така загубите ще бъдат за сметка на бранша. При положение че годишните приходи от чуждестранен туризъм възлизат на 2.5 млрд. EUR, с данъчните промени можем да очакваме загуби от минимум 50 млн. EUR, прогнозира за в. „Пари“ Любомир Панковски, изп. директор на „Алма Тур“.
 
 
Да режем от опашката Разходите за туризма ще се увеличат, бизнесът ще търси варианти как да ги компенсира. Единият от тях е да се увеличат цените, друг – да се освобождават служители. Това ще доведе до понижаване на качеството на предлаганата услуга и ще има негативен ефект върху сезона през 2011 г., коментира за в. „Пари“ Румен Драганов, директор на Института по анализи и оценки в туризма. Той допълва, че очакванията секторът да излезе от кризата през тази година може да бъдат саботирани с новия ДДС. Негативният ефект ще е дългосрочен.
Блажените 7% От сектора се притесняват и какво ще се случи с преференциалната ставка от 7% за пакетите за чуждестранни туристи. Досега не се е обсъждало дали и тя ще бъде увеличена с 2%, или пак ще се лансира идеята за изравняването на ДДС за всички услуги в сектора. От индустрията досега настояваха дори за намаляване на косвения данък, а ако правителството реши, че иска да увеличи и преференциалните 7% за туризма, вълната от недоволство ще е още по-голяма.
Сигурно е само несигурното В туризма се работи с една година напред. Сега предстои да се подготвят и каталозите с оферти за следващата година. Какъв ДДС обаче да се заложи – 20 или 22%? Дори и сега да се направи корекция на данъка и да се обещае, че тя ще трае само една година, от туристическия бранш вече не вярват на правителството, което всеки ден променя решенията си и антикризисните си мерки. Кабинетът не трябва да предприема пожарникарски мерки от днес за утре, в туризма се работи година напред, възмущава се Панковски. Как да вярваме на финансовия министър, пита той. Единственото ясно нещо е, че всичко е объркано. Затова и туристическите босове призовават – не пипайте ДДС.
Държавата иска да убие туризма Сега текат записванията за летния сезон и ако кажем, че искаме по-високи цени, браншът ще изгуби Промяната на ДДС не с 2%, дори и с 1% ще е убийствена за туристическия бранш. Ние ще бъдем принудени да си увеличим цените на пакетите за лятна почивка в България, което масово ще откаже туристите да идват у нас. В Гърция цените и сега са ниски. Сега текат записванията за летния сезон и ако кажем, че искаме по-високи цени, браншът ще изгуби. А какво правим с договорите за август, които отдавна са подписани и са уточнени последните детайли? Разходите трябва да бъдат за сметка на чуждестранните ни партньори и ще има масови анулации. Морският туризъм формира 70% от приходите на бранша. Те имат важен дял и в държавния бюджет, т.е. може да помогнат по време на криза. Държавата обаче, вместо да се погрижи за туризма, се опитва да го убие. Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции

Дарина Черкезова pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *