Туризмът търси нова ниша при съседите

Липсата на реклама, презастояването и кризата намали броя на почиващите чужденци у нас, коментираха за БТА експертите в туристическия бранш.
Липсата на реклама, презастояването и кризата намали броя на почиващите чужденци у нас, коментираха за БТА експертите в туристическия бранш.
Според официалната статистика с 10,1 процента са намалели посещенията на чужди туристи у нас през най-силния месец за летния туризъм – август, спрямо същия месец на миналата година. Националният статистически институт (НСИ) отчете, че броят на летовниците от чужбина е малко над 1,4 милиона. От тях 896 000, или 62 процента, са с цел туризъм.
Най-голям е броят на туристите от Германия, следвани от Румъния, Полша и Чехия, сочат данните. От страните в Европейския съюз по-малко са дошли у нас от Малта – с 91,3 на сто, от Швеция – със 72,5 на сто, от Дания – с 65 на сто, от Словакия – с 60 на сто. Ръст има на испанци, чехи, италианци и гърци. От страните извън ЕС най-голямо намаление отбелязват посещенията от Турция – с 60 на сто.
Представители на хотелиерския бизнес коментираха, че японските туристи са най-скромни и вежливи. Британците също били вежливи, а американците оставяли щедри бакшиши. Като най-непоносими от бранша определят французите. Те били безцеремонни, неприветливи и трудно говорещи други езици. Досадни били също и испанците и гърците.
Транзитно преминаващите през страната ни чужденци са 26 процента от всички посещения. При тях най-много са румънските граждани, след това турските, германските и английските. Според експерти причината за намалението на броя на чужденците е липсата на добра реклама на черноморските ни курорти. Освен това много от туристите, които традиционно са почивали всяка година в България, сега са се насочили към други дестинации заради презастрояването в морските ни курорти, коментират експерти от туристически агенции.
Заради икономическата криза много българи са отказали почивката си в чужбина през това лято, за да ограничат разходите си. Според данните на статистиката е отчетено намаление на броя на българите, пътували зад граница през август със 7,7 процента спрямо същия период на 2008 г.
С 2,6 процента са по-малко приходите от чуждестранни туристи за 7-те месеца в сравнение със същия период на 2008 година. От бранша очакват загубите да са по-малко през август и септември. Спадът на приходите в Северното Черноморие е 20-25 процента в сравнение с м. г., уточняват от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. Намалението е дошло от силно ограничените разходи на туристите, отделяни за забавления и пазаруване. Около 11.8 процента туристи по-малко са летували по Южното Черноморие до септември в сравнение със същия период на м.г. Очакваното намаление на валутните приходи за региона е между 15 и 20 процента, коментира председателят на Регионалната туристическа камара Иван Иванов. Той определя като нови водещи пазари Израел, Русия, Беларус.
През следващата година тенденцията към спад на туристопотока ще се задълбочи, прогнозира Иван Иванов. Това се отнасяло основно за големите туристически пазари. Според него тези негативни прогнозни резултати могат да се неутрализират с търсене на нови ниши и налагането на дестинацията България в Сърбия, Македония, Хърватска и Черна гора. Отпадането на визите за тези четири държави от 1 януари 2010 г. се посочва от туроператорите като сериозно предимство.
Около 20-25 процента по-малки приходи ще реализира българският туризъм през тази година, прогноза Румен Драганов от Института за прогнози и анализи в туризма. Причина за спадналите приходи били свалянето на цените с 10-30 процента в началото на лятото, твърди той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *