Туристическият бранш иска част от приходите да отиват за реклама

Може ли с увеличаването на бюджетните средства за национална реклама на българския туристически продукт да се постигне ръст в приходите от туризъм и нарастване в броя на туристите в страната? Държавата и експертите от бранша не са на едно мнение.

Докато отговарящият за сектора заместник-министър на икономиката Бранимир Ботев настоява, че с увеличените в пъти, по думите му, пари за реклама на туризма ще нараснат както приходите, така и посетителите, то от бранша твърдят, че заделените бюджетни средства не са в адекватен размер на парите, които индустрията генерира в брутния вътрешен продукт на страната.

Според представители на бранша сумата, която следва да се отделя за промоция на продуктите и услугите, е не по-малка от 300 млн. евро. Тя може да се осигури, като се заделя дял от годишните приходи от туризъм за рекламата му.

Годишните приходи на страната ни от туризъм са малко над 3 млрд. евро годишно. Затова работещите в сферата смятат, че сума от 300 млн. евро не е нереалистична. Тя е и съпоставима с тази, която съседните ни страни, наши конкуренти в туризма, заделят всяка година за промотиране на туристическия си продукт.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация отдавна предлагат поне един процент от приходите от туризъм да отиват за външна реклама, като изтъкват, че ако се изпълнят тези условия, може да се постигне 10% ръст на туристите.

От Националния борд по туризъм също предлагат тази схема при определяне на ресурса за национален маркетинг и реклама на туристическия продукт. Според заместник-министър Ботев активната туристическа реклама и засиленото участие с национален щанд по международни изложения ще подобрят имиджа на страната ни и ще увеличат приходите от туризъм и чуждестранните посетители. Браншът обаче твърди, че без разработването на национален туристически бранд и стратегия парите, отпуснати от държавния бюджет за реклама, са пропилени средства.

Според Ботев увеличаването на бюджета за промоция на туризма е пътят към повече приходи и повече туристи у нас. В последната година МИЕ действително акцентира върху участието на международни туристически борси, а средствата за реклама на туризма бяха увеличени. По европейски проект започна и рекламна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в страната.

Само нарастването на бюджета за рекламни кампании и участия на страната ни в международни туристически борси обаче няма до повиши приходите от туризъм, твърдят от индустрията. „Сега обемите са незначителни и неоправдани за развитието на туризма. Финансовият ресурс е почти незабележим. Сумата от 300 млн. евро е базисна, а не надценена, сравнена с обемите в Гърция, Турция, Хърватия“, коментира Поли Карастоянова, председател на Националния борд по туризъм.

Според Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, всеки лев, даден за реклама на международен или вътрешен туризъм, се обезсмисля, ако държавата не поеме отговорност за туристическите атракции публична държавна собственост. Всички пари за реклама са пропилени, защото държавата не управлява туристическата собственост, с която разполага, смята той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *