Туристическият бранш отново поиска отделно министерство

Лансираната от години идея за създаване на самостоятелно министерство на туризма бе представена отново от неправителствените организации в сектора на фона на преговорите за съставяне на кабинет. Вчера от пресцентъра на партия ГЕРБ съобщиха, че е получено писмо от големите организации в сектора до председателя на партията Бойко Борисов, в което са изложени исканията на бранша.

Нова структура

Сред тях са Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация на туристическите агенции, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Българският съюз по балнеология и СПА туризъм, регионални сдружения от София, Пловдив, Златни пясъци, Слънчев бряг и др. В писмото се казва още, че ако се стигне до създаване на коалиционен кабинет, от сектора биха искали новото министерство „да бъде в квотата на най-голямата политическа сила“, като няма посочени мотиви за това.

Разграничаване с досегашното управление

В писмото на туристическия бранш се виждат и препоръки за бъдещия ръководител на сектора. В него се казва, че според бранша за министър на туризма трябва да бъде номиниран човек, който е „необвързан с корпоративни интереси, образован и енергичен, разумен, диалогичен“. От сектора казват, че той трябва да има визия и решителност за провеждане на политика „за ясно разграничаване с политиката на управление през последните 15 месеца“.

От бъдещия ръководител ще се очаква още да работи за налагането на България като целогодишна туристическа дестинация, работейки в тясна връзка с браншовите сдружения, както и за превръщането на курортите в желани и предпочитани и от българските туристи, е записано в текста на документа.

От сектора настояват евентуалните зам.-министри също да се разграничат от политиката, водена в последните месеца, като съобщават още, че категорично няма да подкрепят зам.-министри от кабинетите „Орешарски“ и „Близнашки“, се вижда още от документа.

Стара идея

В съобщението на ГЕРБ не се казва дали партията подкрепя предложенията, получени от туристическия бранш. По време на предизборната кампания обаче няколко пъти бе съобщавано, че партията подкрепя идеята за обособяване на отделно министерство. Засега неофициално в сектора се коментира, че най-вероятно такава структура ще има.

Идеята за обособяване на отделно министерство е от години, като последно бе обсъждана по време на предходния кабинет на БСП и ДПС. През юли миналата година тогавашният премиер Пламен Орешарски се срещна с туристическия бранш и бе договорено през лятото, което е и най-активният период за сектора, да има зам.-министър в икономическото министерство, а впоследствие да се започнат разговори за създаването на отделна структура. До такива преговори обаче така и не се стигна впоследствие. Преди повече от месец хотелиерите в Слънчев бряг излязоха на протест, по време на който създаването на ново министерство беше едно от основните искания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *