Туристическият данък ще вдигне цените в къщите за гости и семейните хотели

По думите му специализираният и бутиковият туризъм – например: селски, кулинарен, културен, у нас може буквално да бъде „убит”, защото той се предлага от малки къщи и хотелчета. „Върху едно легло вместо таксата, на базата на която го изчисляваме, да кажем 60 стотинки или 1,20 лв., за да може да се компенсира това от месеците, в които не работят, собствениците ще трябва да добавят не по-малко от 4 лв. над цената си, може би дори и 5 лв. тези 5 лв. означават, че те ще трябва да вдигнат цените с 20 процента“, каза той.
Попйорданов поиска данъчна ваканция за този сектор и въвеждане на регистрация за сезонни къщи и хотели, които да не трябва да плащат целогодишен туристически данък. При настоящата ситуация част от тях ще влязат в сивия сектор, други ще поискат намаляване на броя на звездите си, а трети ще фалират.
Председателят на асоциацията за алтернативен туризъм настоя финансовото министерство и Министерският съвет да предложат на Народното събрание този закон да не се прилага до 1 юни. „В периода март-април да се извърши обсъждане, което да детайлизира и промени частично този закон, да въведе вътре сезонните хотели, да въведе други възможности, ако щете дори данъчна ваканция за къщите за гости в планините и селата на България“, каза той.

Дарик Радио
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *