Турски чиновници и бизнесмени без визи за Евросъюза.

„Би могло да се направи изключение на Турция за либерализация на визите за държавните служители и бизнеса.“ Това каза вчера в Брюксел премиерът Бойко Борисов пред журналисти преди срещата на върха ЕС – Турция за мигрантската криза.

„Помните в Истанбул срещата, която направихме с Давутоглу, седмица по-късно с канцлера Меркел. В Малта защитих позицията, че всички трябва да преговаряме на срещата на високо равнище с Турция. Позициите ни не са различни оттогава, напротив – това, което предупреждавахме, че ще се случи, е факт“, заяви Борисов в отговор на това какви са очакванията му от срещата.

„Няколко са темите, които бих извел пред скоба. Би могло да се направи изключение за Турция при либерализация на визите. За държавните служители, за общинските служители, за бизнеса – би могло да се либерализира визовият режим за тях. Второ, в третия списък на сигурните страни спокойно можем да включим Турция“, коментира Борисов .“Ние имахме по време на социализма т. нар. служебни паспорти, които имаха държавните служители, спортните федерации, което до голяма степен облекчаваше движението“, каза още премиерът.

Що се отнася до преговорите за приемане на Турция в ЕС, премиерът изтъкна, че България ще отстоява да се спазват всички изисквания, които досега са прилагани към всички кандидатки за членство. „Да не се правят изключения“, посочи той.

Според премиера това като начало би било достатъчен знак към Турция, че оценяваме нейната грижа и това, което правят в момента с приютяването на близо 2 милиона мигранти на тяхна територия.

България няма още планирана сума от бюджета си за предлагания фонд от общо 3 милиарда евро за Турция в помощ на бежанците, съобщи министър-председателят. Европейската комисия предложи 500 милиона евро от фонда за Турция да бъдат от общия евробюджет, а останалите 2,5 млрд. евро да дойдат от 28-те страни членки.

Българският премиер съобщи също, че правителството му не е против разширяването на газопровода „Северен поток“ от Русия към Германия. България няма да подпише обща позиция с други 9 източноевропейски страни, които се противопоставят на проекта, каза той и обеща газовите връзки между страната ни и съседните Гърция и Румъния да бъдат готови догодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *