Турското правителство е запланувало изграждането на нов финансов и бизнес център в Истанбул

Турското правителство е запланувало изграждането на нов финансов и бизнес център в Истанбул, който ще бъде разположен в квартал Аташехир в азиатската част на града.
Новият регион се очаква да бъде по-голям и значим от сегашния най-голям финансов център на града – Левент, разположен в истанбулския квартал Бешикташ, на север от Златния рог.
Част от новия проект е изграждането на комплекс със смесено предназначение с обща площ от 372 хил. кв. м на стойност 1 млрд. долара. Той ще бъде проектиран от американското архитектурно бюро RMJM.
Теренът за проекта се простира на обширна територия с панорамни гледки, които обхващат Босфора, Принцовите острови и Мраморно море, съобщава Architect’s Journal.
Комплексът ще включва 60-етажна кула, 1500 жилища, 5-звезден хотел, офиси, конферентни съоръжения, паркинги, обществени пространства и др. Той се очаква да обслужва 20 хил. души и е планирано да бъде завършен през 2011 г.
По информация на RMJM това ще бъде първият зелен проект в новия финансов район на Истанбул, който ще бъде едно от „най-зелените“ средища в града.
Сред зелените характеристики са съоръжения за събиране на дъждовната вода с цел оптимизиране на потреблението на вода, вятърни турбини и други алтернативни източници, които ще произвеждат енергия за нуждите на комплекса.
Проектът се развива от турската предприемаческа компания Varyap, част от холдинга Varlibas Group International.
Началото на Аташехир бе поставено през 2007 г., когато няколко банки пренесоха своите главни офиси в региона. Редица банки като Ziraat Bankasi, Halkbank, Vakifbank, Турската централна банка, както и Агенцията за банково регулиране и надзор също се очаква да се пренесат там.
В края на юли бе съобщено, че Пекин също смята да строи нов финансов център на обща стойност 8,8 млрд. долара.
Амбиции за изграждане на финансов център от световно значение изрази и френският президент Никола Саркози, който планира мащабен проектза разширяване на бизнес центъра в северозападната част на Париж.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *