Турците карат ски в България

Има 30% ръст на турски туристи в зимните курорти заради облекчения визов режим. Това отчете в Кърджали министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя припомни, че вече се издават туристически визи само за три месеци, като мярката бе въведена още през ноември 2014 г. и вече дава резултати. На базата на анализи от предишни години министърът на туризма предвижда общия ръст на туристи от южната ни съседка да бъде около 10 на сто.

В същото време Ангелкова отчете спад на руски и украински туристи в България за периода януари-ноември 2014 г., в следствие на кризата в Украйна.

„Спадът на украински туристи е с около 56 000 души, което прави 8.2%, а руските туристи са намалели с около 22 000 или 3.2%”, подкрепи с цифри твърдението си Ангелкова.

Министър Ангелкова обяви и още една съвместна инициатива между България, Турция и Гърция за създаване и промотиране на общ туристически продукт.

„Тази инициатива ще представим заедно с министъра на културата Вежди Рашидов на изложението в Турция, което ще се проведе на 22 януари. Ще бъде подписана спогодба, защото само заедно като съседи можем да привлечем далечните пазари”, каза Ангелкова.

Като фокус в дейността на министерството Ангелкова посочи изясняване на собствеността на туристическите обекти и атракции, като необходимо условие да се кандидатства за получаване на европейско финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *