Турците: с вдигната глава въпреки кризата

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Турция с ясна цел – прием в ЕС

Покрай дебата около приема в ЕС Турция често бива представяна като молител. Растежът, който отбелязва турската икономика, е обаче забележителен. Дори страни като Германия могат само да мечтаят за подобни показатели.

 

 
Истанбул се задушава от пътното движение. Все повече зелени площи отстъпват място на буйното строителство. Така у някои жители на Истанбул се засилва желанието за здравословен живот. Магазини за биопродукти бележат бум. Благодарение на Яйнур Салиш край Босфора има вече и кабинети за хомеопатично лечение. Заедно със съпруга се Салиш открива преди две години своя пръв кабинет в околностите на Истанбул. Междувременно към хомеопатичната й фирма принадлежат още три филиала в цяла Турция.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Турците протестират срещу намесата на МВФ
Преди десет години подобно начинание нямаше да има такъв успех, вярва Салиш. Според нея Турция е станала по-открита за нови тенденции. Освен това голяма част от пациентите, които посещават кабинета за хомеопатична терапия, са доста заможни.
Бум и по време на криза
Докато други средиземноморски страни като съседна Гърция са притиснати от тежка финансова криза, икономиката на Турция е динамична и продължава да привлича инвеститори. Вярно е, че годините на истински стопански бум са отминали – през 2009 страната регистрира икономически спад от шест процента. За тази година обаче отново се предвижда ръст от около четири процента.
Експертите виждат причината за този успех в това, че Анкара успя да се поучи от голямата стопанска криза през 2001. Тогава се въведе мащабна банкова реформа, която задължава финансовите институти в Истанбул да се съсредоточават върху местния си основен бизнес, вместо да се впускат в рисковани сделки на други континенти. Освен това правителството реформира социалното осигуряване и фискалната администрация.
Всичко това стана по искане на Международния валутен фонд, който от десетилетия отпуска кредити на своя клиент Турция. Преди две седмици турският премиер Ердоган изненадващо обяви, че сътрудничеството с Международния валутен фонд е приключило. „Стигнахме до извода, че не се нуждаем от нов кредит от МВФ“, каза Ердоган и допълни, че и експертите на фонда са на същото мнение.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Помощ за закъсалата съседка?

Подводните камъни остават

Положителната икономическа равносметка на правителството обаче е помрачена от рекордното равнище на безработицата, което междувременно надхвърля 13 процента. Особено драматичен е индексът на безработица сред младите хора. Според официални данни всеки четвърт турски гражданин под 25 години е без работа.
За бизнесменката Айнур Салиш образованието е ключът за трайна икономическа стабилност в Турция. Въпреки това кандидатката за членство в Европейския съюз прелива от самочувствие. Наскоро Турската търговска камара дори призова правителството в Анкара да помисли за евентуални помощ за съседна Гърция.
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *