Турция, Гърция и Италия подписаха протокол за изграждане на газопровод

В турската столица Анкара вчерабеше подписан съвместен протокол за реализацията на газопровод между Турция, Гърция и Италия. По газопровода ще се доставя синьо гориво за трите страни от находищата в каспийския басейн. Протоколът бе подписан от ръководителите на националните енергийни компании на трите страни.
На пресконференция по този повод, турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че газопроводът ще бъде въведен в действие през 2017 година. Той уточни, че ще се пренасят годишно по около 10 млрд. куб. м. газ.
Освен това се предвижда модернизиране на съществуващия газопровод между Турция и Гърция. Той ще бъде включен към системата Гърция-Италия, която ще
се изгражда. Договореността бе постигната по време на неотдавнашното официално посещение на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган в Гърция.
По думите на министър Танер Йълдъз, продължавали преговорите между енергийните компании на трите страни за разпределение на финансовите задължения „във всяка една от страните има разлики от гледна точка на потреблението, дължината на трасето, находището на газа и тразитните такси“, допълни турският министър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *