Турция и Русия ще търгуват с националните си валути

Турция и Русия ще търгуват помежду си с националните валути, като турската страна ще заплаща с рубли, а руската – с турски лири. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч в Истанбул, като посочи, че са се договорили за това с руския президент Владимир Путин. Подобно споразумение Ердоган е постигнал и с Китай.

 

Изявлението на Ердоган е на фона на рекордното обезценяване на турската лира през последните месеци, като последица от неудържимия скок в курса на долара и еврото. А също и отдръпването на чуждите инвеститори заради обстановката в страната след осуетения опит за преврат на 15 юли.

Ердоган отново призова турските граждани да обменят валутните спестявания в турски лири или злато. Той обвини враговете на Турция, че я притискат с икономически лостове, манипулират пазарите, валутните курсове и лихвените проценти.

По данни на Централната банка на страната валутният резерв само за една седмица е намалял с над 2 млрд. долара и е паднал до 99 млрд. и 35 млн. долара, докато златният резерв е останал непроменен – 16 млрд. 228 млн. долара.

В същото време нов гигантски мол отвори врати в Истанбул в района на Златния рог. Разположен върху площ от 47 хиляди кв. м., той ще осигурява заетост на близо 1000 души.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *