Турция може да спечели от търговската война между Русия и Запада

Руските компании са увеличили броя на поръчките към турски фирми, след като Москва реши да наложи едногодишна забрана за внос на редица храни от Европейския съюз, САЩ и други западни страни като отговор на санкциите, които Западът наложи на Кремъл заради Украйна. Русия определено има по-големи интереси у нас, казва пред Ройтерс председателят на експортна асоциация на Турция Мехмет Буюкекси.
По думите му, търсенето на турска продукция от страна на Русия е започнало да нараства веднага след наложената от Москва забрана за внос на селскостопански стоки от ЕС и САЩ.
Според Мехмет Буюкекси, очаква СЕ в следващата седмица делегация От Русия Да посети Турция, за да се проведат дискусии за двустранната търговия.
Забраната, наложена от Русия, за внос в страната на храни и селскостопанска продукция, обхваща държавите членки на Европейския съюз, Съединените американски щати, Канада, Австралия и Норвегия. По този начин Москва отгвръща на засилващите се санкции на Запада спрямо Русия, заради политическата й позиция по украинската криза.
Турските износители очакват голямо повишение на експорта на морски дарове и домашни птици.
Турция може да посрещне евентуално увеличение на търсенето, включителон и от руска страна , на зеленчуци и плодове, подчерта Мехмет Буюкекси.
По неговите думи, Турската експортна асоциация работи в тясно сътрудничество с министерствата на икономиката и на земеделието, с цел да бъдат опростени процедурите за износ към руската страна.
Заради заплахите от допълнителни икономически санкции от Запада спрямо Русия, чуждите инвеститори напускат руските капиталови пазари и пренасочват пари в брой към други държави от БРИКС, основно Китай, съобщава още Ройтерс. Данните показват, че в средата на юли са били изтеглени повече пари във вид на руски акции и облигации, отколкото ПО всяко Друго време през последните шест МЕСЕЦА. През юли от руските капиталови фондове инвеститорите изтеглиха 353 щатски долара милиона и $172000000 в седмицата след катастрофата с малайзийския пътнически самолет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *