Турция привлича повече туристи от Централна и Източна Европа

Докато броят на туристите от Западна Европа, почиващи в Турция, остава непроменен или дори бележи спад, то броят на туристите от Румъния, Полша, Чехия, България, Унгария през последните две години се е увеличил съществено, съобщи вчера в.“Радикал”.

На фона на продължаващия спад на туристи от западноевропейски страни, като Германия, Австрия, Великобритания, Холандия, Франция, смятани по-рано за гръбнак на турския туризъм, през първите шест месеца на тази година се наблюдава най-голямо увеличение на броя на румънските туристи в Турция – 53 процента, пише БТА, като се позовава на турското издание.

За същия период на годината броят на украинските туристи се е увеличил с 44 процента. Голямо увеличение има и в броя на туристите от Полша, Унгария, Чехия. Туристите от тези страни идват в страната на семейна почивка и предпочитат най-вечекурортите в района на Анталия – Белек, Лара, Сиде.

Ергун Чубукч, директорът на турската туроператорска фирма Юростар, която привлича на почивки в Турция най-много румънски туристи, казва, че по-рано фирмата с мъка е намирала два-три хотела, в които да настани румънски туристи, тъй като хотелиерите предпочитали германски туристи. Той посочва, че сега турските хотелиери с голямо желание приемат румънски туристи и туроператорската фирма работи вече с 400 хотела. Той обръща внимание, че всъщност броят на румънските туристи, почиващи в чужбина не се е увеличил, но Турция е успяла да привлече по-голямата част от тях, измествайки като дестинация Гърция и Испания. Той обяснява това с прилаганата в турските хотели система „аll inclusive“ /всичко включено/, с качеството на обслужването и с това, че хотелите са нови.

Директорът на един от хотелите, работещи с румънски туристи, Хакан Дуран, казва, че 30-40 стаи в хотела се запълват от румънски туристи. Той добавя, че румънските туристи оставят и добри пари по време на почивката си. Директорът на хотела отбелязва, че за разлика от германските туристи, които почиват на системата „аll inclusive“ и идват с мисълта, че вече са си платили, то туристите от страните от Източна Европа, от ОНД, от Украйна, от Русия обичат да харчат пари.

Председателят на Съюза на хотелиерите от средиземноморския район Осман Айък обръща внимание, че руските туристи, които преди време са били 1000-2000 на година, сега са достигнали два милиона души. Същото развитие се наблюдава по думите му и с туристите от Украйна, следвани от тези от Румъния, Полша, Чехия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *