Туск: „Брекзит” ще бъде началото на края на западната цивилизация

Германия може да загуби до 3% от БВП при евентуалното излизане на Великобритания от ЕС

Излизането на Великобритания от ЕС може да се превърне в началото на края на западната политическа цивилизация, предупреди председателят на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за германския в. „Билд“ . Той отправи предупреждението десет дни преди провеждането на 23 юни на референдума за бъдещето на страната в ЕС. „Брекзит“ ще въодушеви всички антиевропейски сили в държавите, членки на ЕС. В деня, в който Великобритания напусне Общността, външните ни врагове ще пият шампанско. Трябва да направим всичко възможно, за да им развалим този празник“, категоричен е Туск. Според него оформянето на формалностите по евентуалното излизане на страната от ЕС ще отнеме седем години. Председателят на Европейския съвет е на мнение, че с излизането си от ЕС Великобритания ще претърпи тежък удар не само в икономическо, но и в геополитическо отношение.

Експерти вече прогнозират тежки последствия за много от страните, членки на ЕС, при евентуален „Брекзит“. „Излизането на Великобритания от ЕС ще се отрази негативно на икономиката на Германия и страната може да загуби до 3% от брутния си вътрешен продукт“, изчислява шефът на местния Институт за икономически изследвания Клеменс Фюст пред в. „Райнише пост“. Той е категоричен, че дългосрочните прогнози за самата Великобритания са още по-лоши. Според Фюст при „Брекзит“ в краткосрочна перспектива ще падне курсът на британската лира, а еврото ще поевтинее спрямо долара. Експертът прогнозира, че „най-вероятно ще падне курсът на акциите по целия свят“. Като доказателство на думите му, вчера британската лира и еврото значително поевтиняха спрямо японската йена. Последните социологически проучвания отчитат лек превес на привържениците на „Брекзит“.

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че има план за действие в случай на „Брекзит“. Това заяви членът на управителния съвет на ЕЦБ и шеф на Централната банка на Франция Франсоа Вилероа дьо Гало, цитиран от в. „Велт ам Зонтаг“. „Ако е необходимо, ЕЦБ е готова да предприеме мерки, за да противодейства на възможни последици при евентуален вот на британците на 23 юни за напускане на ЕС“, каза той. Според Вилероа дьо Гало „Брекзит“ ще доведе до краткосрочна нестабилност на финансовите пазари.

 

segabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *