Търговията днес: апетитът за риск не е силен, обемите са малки

При липсата на силни фундаментални данни, които да дават подкрепа на възходящото движение и тънката търговия между празниците, оптимизмът идва най-вече от малкото играчи на къси позиции.
Днес британските инвеститори имат почивен ден и това се отразява благоприятно на европейските акции. Липсват и, станалите обичайни, силни атаки срещу еврото. Но това вероятно ще се промени с излизането на пазара на американските инвеститори.
В Париж CAC 40 покачва с 0.30%, до 3 111 пункта. Във Франкфурт индексът на сините чипове DAX е нагоре с 0.26%, до 5 894 пункта.
В същото време борсите в Италия и Испания падат, което показва, че апетитът за риск не е толкова висок. IBEX35 е надолу с 0.04%, до 8 539.40 пункта, а в Милано FTSE MIB пада с 0.90%, до 14 938 пункта.
Еврото поскъпва с 0.02%, до 1.3063 долара. Доларовият индекс на Nasdaq е надолу с 0.19%, до 79.85 пункта.
В Лондон цената на февруарските фючърси на сорт Брент се покачва с 0.25%, до 108.23 долара за барел, като това се дължи най-вече на попълването на запасите на компании и на балансите на ETF фондове преди края на годината.
Като цяло апетитът за риск не е силен, обемите на търговия са малки, и пазарът е податлив за силни движения. Инвеститорите очакват старта на сесията в Ню Йорк и излизането на данните за потребителското доверие в САЩ.
Пазарите в Европа отвориха с повишение. В Париж CAC40 е нагоре с 0.34% до 3113 пункта. Във Франкфурт DAX се качи с 0.43% до 5904 пункта. След дългата коледна почивка инвеститорите са се настроили малко по-оптимистично – но остават предпазливи. Не се очаква прехвърлянето на по-сериозни обеми днес. Пазарът в Лондон остава затворен заради удължена ваканция.
В същото време в Азия акциите в края на деня задълбочиха загубите си, като шанхайският индекс SCI 300 е на 33 – месечно дъно, на 2269 пункта, което е загуба от 1.1% за деня. Опитът на Пекин да се справи с инфлацията със строг контрол на капиталовите потоци и цените на имотите обезкуражава хазартно настроените дребни трейдъри.
На валутния пазар не са настъпили по-сеирозни изменения от сутринта, като едно евро купува 1.3072 долара, доларът 770.9075 йени, а еврото 101.8368 йени. Австралийският долар купува 1.0156 щатски. В Европа най-силно движение прави днес шведската крона, която се кача с 0.5% спрямо щатския долар.
Барел петрол струва 108.15 долара, а тройунция злато 1597.20 долара.
Азиатските фондови пазари се понижават в ден със слаба инвеститорска активност и ниски обеми. Борсите в Сидни и Хонконг остават затворени за празниците. В Токио Nikkei 225 се понижи с 0.43% до 8442 пункта, в Шанхай индексът се смъкна с 0.31% до 2183 пункта, а в Сеул южнокорейският Kopsi олекна с над 0.6%.
Според анализаторите на MarketWatch, опасенията за икономическите перспективи са виновни за пониженията. Тъй като липсват сигнали от по-старите пазари в САЩ и Европа, азиатските инвеститори остават концентрирани върху вътрешните си проблеми и надделяват мечките – с изключение на компании като Toyota и Samsung Electronics.
Корейският производител на битова електроника ще плати почти 1 млрд. долара на Sony за дела на японската компания в тяхното смесено 50:50 предприятие за производство на LCD екрани. Samsung скочи с над 4% след тази новина, а Sony се смъква с 0.4%. Toyota пък получи 60 000 поръчки за новия си хибриден модел Aqua, преди той да е слязъл от конвейера. Акциите на японския автомобилостроител запазиха стойността си от последната сесия, което при падащия токийски индекс все пак е успех.
На суровинните пазари златото се срина под 1600 долара за тройунция, което е сериозен сигнал, че корекцията при благородния метал продължава. На електронните борси CME цената на златото се смъкна с 8.2 долара до 1597.80 долара за тройунция, а пазарът в Хонконг не може да реагира и остава замръзнал на предлоледните показания 1610 долара. Тройунция сребро се търгува по 28.92 долара.
Благородните метали се използват в момента не толкова като убежище на стойност, колкото като средство за хеджиране на риска от инвеститорите. Когато инвеститорът прави рисков залог – например в акции или валута – той компенсира опасността, като си купува и злато /фючърси, дял в ETF или акции в производители/, очаквайки, че цената на златото ще се движи в противоположна посока в случай на рисково събитие.
Вследствие на това, в последно време търсенето на злато нараства, когато се увеличава и риск апетитът на пазара: наблюдава се корелация между цената на акциите и цената на златото. Стартът на търговията в Европа и особено в САЩ, след като инвеститорите са отпочинали след коледните празници, може да обърне цената на този актив.
Барел петрол се търгува за 108.02 долара – за сорта брент – и 99.53 долара за WTI. Петорлният пазар се движи от очаквания, че икономиката на САЩ се развива силно в края на 2011 г. и импулсът ще се запази за началото на 2012 г. По-висока икономическа активност означава и повече търсене на горива.
Но медта, която е друг актив, свързан с перспективите на икономическия растеж, днес се смъква с 1.25 до 7544 долара за метричен тон. За това вероятно допринася и малкият обем на търговията при положение, че основните пазари в Хонконг и Сидни остават затворени.
Един долар купува 77.9245 йени, а едно евро 101.8855 йени. Според анализаторите на Bloomberg, през 2011 г. е нямало по-силно поскъпнала валута от японската йена – въпреки интервенциите на централната банка в размер на поне 183 млрд. долара. Спрямо долара, йената е поскъпнала с 4.1% тази година.
Еединната валута купува 1.3073 долара. Подобряването на икономическите перспективи в САЩ по принцип се очаква да доведе до понижение в стойността на долара, тъй като и търсенето на сигурни убежища ще намалее. Доходността на 10 – годишните ДЦК на САЩ в момента е 2% годишно.
Подобни перспективи вещае обнародването на данни, които сами по себе си не са решаващи, но идват в момент на информационна суша: потребителското доверие в САЩ през декември и промишленият индекс от Ричмънд. Ако резултатите са добри, има основания да се очаква момент на понижение при щатската валута.
С изключение на унгарския форинт, днес доларът се смъква спрямо всички европейски и централноевропейски валути, което сигнализира, че европейските фондови пазари са настроени да отворят с ръст. Паундът губи 3 пипса до 1.5628 долара. Доларовият индекс се понижава с 0.1% до 79.837.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *