Търговията на дребно е пред цифрова революция

В близките пет години цифровата революция ще промени облика на магазинната търговия, прогнозира доклад на DBT Center. Очаква се секторът да получи т.нар.„цифрова полза” в размер на 506 млрд. долара.

Ритейлът се доближава до цифров водовъртеж – това е един от трите отрасъла, които са най-податливи на дигитална революция. Следващото десетилетие цифровата полза (Digital Value at Stake) в търговията на дребно ще достигне 2,8 трлн. долара.

Изследването „Cisco A Roadmap to Digital Value in the Retail Industry” показва, че през 2015 г. търговията на дребно е реализирала само 15% от потенциала на цифровата полза. Очевидно, дигиталната революция крие огромни възможности, но ритейлърите следва да отчитат и съпътстващите рискове.

Проучванията сочат, че 47% от топ мениджърите в ритейл сектора се опасяват от загуби за бизнеса в резултат на цифровата революция. В следващите пет години може да изчезнат 4 от 10-те големи ритейл компании, но мениджърските екипи все още не взимат превантивни мерки срещу рисковете.

Основни източници на цифрова революция в ритейл сектора ще станат новите компании. Същевременно, ритейлърите с оборот от 20 млрд. долара, могат да спестят разходи за ИТ издръжка в размер на 33 млн. долараи да получат допълнителни приходи от 823 млн. долара годишно, ако възприемат напълно дигиталната революция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *