Търговията по интернет се е увеличила с 21% за година

Търговията на дребно по интернет или чрез поръчки по пощата и телефона се е увеличила с 21% през август 2014 г. за разлика от същия период на миналата година. Това отчитат данните на Националния статистически институт (НСИ) за осмия месец на настоящата година.

Увеличение от 11,1% е отчетено и при продажбата на автомобилни горива, както и при тази с компютърна техника (с 5,5%). Ръст от 4,8 на сто има при търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия.

Като цяло търговията на дребно регистрира леко увеличение през август 2014 г. Според данните на НСИ показателят е нараснал с 0,4% за разлика от предходния юли месец. В сравнение с август месец на 2013 г. тази година търговията на дребно се е увеличила с 4,5%.

Най-сериозен ръст в размер на 1,9 на сто за разглеждания период е отчетен при продажбата на дребно на автомобилни горива и смазочни материали. Търговията на фармацевтични и медицински стоки е нараснала с 1,3 на сто, а тази на хранителни, напитки и тютюневи изделия – с 0,1 на сто.

Националната статистика отчита спад в търговията на дребно с поръчки по пощата, телефона или интернет. В този сегмент намалението е в рамките на 1,8%. Изчисленията сочат още, че продажбата на разнообразни стоки е намаляла с 0,5%, а тази на текстилни изделия, както и тази на компютърна и комуникационна техника – с по 0,4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *