Търговията с акции и облигации на руски банки с над 50% държавно участие е забранена в ЕС

Европейските фирми и граждани няма да могат да купуват или продават облигации и акции на водещи руски банки с над 50 на сто държавно участие. Списъкът им ще бъде оповестен в четвъртък, а тази мярка е част от решението на Европейския съюз да пристъпи към икономически санкции срещу Русия, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

Те са в четири области, ще влязат в сила от 1 август за срок от една година, предвидена е и възможност за преразглеждане.

Освен ограничаване на достъпа до финансиране от европейските капиталови пазари, ЕС въвежда и оръжейно ембарго. То се отнася до вноса и износа на оръжия и военно оборудване, но няма да засяга вече сключени договори. Това означава, че Франция ще може да изпълни сделката за двата военни кораба „Мистрал“ на стойност 1,2 млрд. евро, а някои централно и източно-европейски страни, като България, които зависят от Русия за доставки на резервни части и поддръжка за част от въоръжението си, няма да бъдат поставени в критична ситуация.

Третата група санкции се отнася до така наречените стоки и технологии с възможна двойна употреба – цивилна и военна. Сред тях са дълъг списък химически вещества и оборудване, електроника, софтуер, комуникационни и лазерни технологии.

Последната, четвърта група засяга енергетиката – тя предвижда специален разрешителен режим, който ще се прилага от националните власти. Те няма да издават лицензи за внос в Русия на стоки и технологии, предназначени за конкретни проекти за шистов петрол, дълбоководен добив на петрол, и разработване на арктическите петролни находища.

В края на октомври предстои да бъде оценен ефектът от този пакет икономически санкции. Междувременно беше взето и решение да се забранят инвестициите в Крим и Севастопол, свързани с транспорт, телекомуникации, енергетика, добив на петрол, газ и минерали. За тях няма да може да се осъществяват и финансови и застрахователни услуги.

Посланиците на 28-те решиха още да добавят 8 лица и три организации към списъка за визови забрани и замразяване на активите в Европейския съюз – по неофициална информация от тази мярка ще бъдат засегнати приближени до президента Владимир Путин олигарси. Имената ще бъдат публикувани утре в официалния вестник на Евросъюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *