Търговските вериги инвестират в дистрибуционни центрове

Големите търговски вериги за бързооборотни стоки, които вече имат магазини в цялата страна, инвестират в изграждането на дистрибуционни центрове или централни складове, които имат за цел да улеснят доставките на стоките и да осигурят по-добра организация на зареждането, показва проверка на „Дневник“.

Някои от големите чужди вериги изградиха дистрибуционни центрове, а други сега започват да инвестират повече в улесняване на доставките. Това се прави по модела на другите страни, в които модерната търговия обхваща половината от продажбите на дребно.

Търговската верига „Била“ вече има два дистрибуционни центъра, като вторият съществува от няколко месеца и е предназначен за свежи хранители продукти – меса, млека, плодове и зеленчуци. Той се намира в кв. „Сухата река“ в София, съобщи Бойко Сачански от компанията. Другият център, който работи от повече от година и половина, отново е в София.

Малко след като започна да работи, търговската верига „Кауфланд“ откри и своя дистрибуционен център, който се намира в Раковски край Пловдив. Той обаче е само за нехранителни стоки и сухи храни.

През миналата година заработи и платформата за дистрибуция на „Метро кеш енд кери“, която е за свежи храни. Дотогава веригата имаше платформа за нехранителни стоки и храни, които не се нуждаят от специална температура за съхранение. Търговската верига „Пикадили“ все още няма център за доставки, но планира в скоро време да изгради такъв, съобщиха наскоро от компанията.

Целта на дистрибуционните центрове е да улеснят доставките. Така производителите и вносителите превозват стоката си до центъра, а не до всеки един от магазините на веригите поотделно. Това значително намалява транспортните разходи, коментират самите доставчици.

„До края на януари „Била“ ще поеме част от логистиката ни и това ще облекчи разходите за транспорт на фирмата“, съобщи управителят на месопреработвателното предприятие „Браво“ Огнян Лулчев. Промените са залегнали и в годишния договор, който търговската верига е подписала с клиентите си от началото на месеца.

Услугата ще се извършва срещу определен процент от разходите, които ще бъдат спестени на компаниите. Ако досега седмично „Браво“ е изпълнявала 20 заявки до различните магазини на „Била“ в страната, след въвеждането на новата система те ще паднат до три-четири, каза още управителят на компанията.

Логистичният център ще улесни особено много малките производители, които нямат ресурс да поддържат голям автопарк, коментират представители на бизнеса.

Компании като „Браво“, „Тандем“, „Бони оборот“ или КФМ поддържат около 100 хладилни автомобила, което не е по силите на дребните производители. Системата се прилага широко в Европа и според бизнеса ще облекчи значително преработвателния сектор в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *