Търговският дефицит на САЩ достигна двугодишен връх през април

Търговският дефицит на САЩ се изкачи до двугодишен връх от 6,9% през април, съобщава MarketWatch. Основна причина за увеличаването на пасива по търговския баланс е рекордно високият внос на автомобили, мобилни телефони, компютри и уреди за комуникация.

Дефицитът набъбна до 47,2 млрд. долара от ревизираните нагоре 44,2 млрд. през април, при прогнози за 41 млрд. долара, съобщиха от американското Министерство на търговията. Вносът се увеличи с 1,2% до рекордните 240,6 млрд. долара, докато износът се сви с 0,2% до 193,3 млрд. през април.

Големият дефицит може да се окаже нож с две остриета, тъй като от една страна, може да намали брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие, но от друга, ръстът на вноса показва, че американците са по-уверени в икономиката и са готови да харчат повече.

В същото време производителността в страната пропадна с невиждан от шест години спад от 3,2% на годишна база през първото тримесечие. Работниците са изразходвали повече време за произвеждането на по-малко продукция на фона на необичайно лошо време, показват ревизирани официални данни на Министерството на труда.

Компаниите в Щатите изпитаха сериозни затруднения през първото тримесечие заради една от най-суровите зими от десетилетия, като поради това се очаква до голяма степен загубите да бъдат възстановени през второто тримесечие. Производството на стоки се е свило с 1,1% вместо отчетения по-рано ръст от 0,3 на сто. Работните часове пък са се увеличили с 2,2%, а не с 2%, докато разходите за единица труд са скочили с 5,7%, вместо с отчетени по-рано 4,2%.

Почасовото заплащане на американските работници е леко променено спрямо първоначалните данни на трудовото министерство, увеличавайки се общо с 2,3% или с 0,4%, изгладени спрямо инфлацията.

Лошите новини за американската икономика продължиха и след като стана ясно, че наемането на нови служители в частния сектор се е забавило през май, по данни на Automatic Data Processing (ADP). Разкритите нови работни места са били 179 хил. на фона на прогнози за 210 хил. и регистрирани 215 хил. през април.

„Пазарът на труда тепърва ще излиза от зоната на растеж, в която се беше настанил през последните три години“, коментира главният икономист в Moody's Analytics Марк Занди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *