Търговският дефицит на Япония спадна повече от двойно през февруари

Търговският дефицит на Япония се сви рязко през февруари, след като вносът неочаквано спадна, а износът изпревари прогнозите.

Дефицитът в търговията на Страната на изгряващото слънце се сви до 424,6 млрд. йени през миналия месец от 1,17 трлн. йени, които бяха отчетени месец по-рано. Представените в сряда данни на Министерство на финансите на Япония се оказаха много по-добри от очаквания от пазара дефицит в размер на 1 трлн. йени, предава WBP Online.

Износът се повиши с 2,4% спрямо същия период на миналата година през февруари след скока със 17% през януари. Покачването през миналия месец изпревари значително прогнозите за 0,3% ръст.

Вносът от друга страна се понижи с 3,6% през февруари в сравнение със същия месец на миналата година след спада с 9% през януари. Анализаторите очакваха ръст на импорта с 0,3% през миналия месец.

Япония, която е един от най-големите нетни вносители на горива в света, бе сред основните бенефициенти от пропадането на цените на енергийните стоки от средата на 2014 г. насам. Според последните данни стойността на петролния внос е спаднала с повече от 50% спрямо същия месец на миналата година, докато стойността на вноса на втечнен газ е отстъпила с около 40%.

След представянето на последните правителствени данни февруари се оказа 32-рият пореден месец, в който търговският баланс на Япония е бил на дефицит.

Измерен на сезонно изгладена база, търговският дефицит на Страната на изгряващото слънце се разшири от 406,1 млрд. йени през януари до 638,8 млрд. йени през миналия месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *