Търговският излишък на еврозоната нарасна рязко през март

България се нарежда сред страните с минимален външнотърговски дефицит,
докато Германия очаквано води класацията за излишък

Външнотърговският дефицит на еврозоната след сезонна корекция нарасна през март тази година до 22,9 млрд. евро спрямо коригираните в посока към понижение 10,1 млрд. евро през февруари при първоначално обявени 10,4 млрд. евро и при излишък от 6,9 млрд. евро през март 2012 г., съобщиха от европейската статистическа агенция Евростат.
Без сезонна корекция външнотърговският излишък се е повишил до 18,7 млрд. евро през март от коригираните в посока на повишение 12,7 млрд. евро през февруари.
Сезонно изгладеният износ през март 2013 г. е нараснал с 2,8% на месечна база, докато вносът е намалял с 1%. Без сезонната корекция износът е достигнал 165,8 млрд. евро, което представлява ръст от 11,6% на месечна база, и не отчита промяна спрямо март 2012 г.
Вносът без сезонна корекция е намалял с 10% на годишна база и е нараснал с 3,2% на месечна, достигайки 142,9 млрд. евро.
За първото тримесечие на годишна база износът от еврозоната се е повишил с 1% до 460,8 млрд. евро, а вносът се е свил с 5% до 532,7 млрд. евро. Еврозоната регистрира външнотърговски излишък за периода януари-март в размер на 28,1 млрд. евро при положение, че година по-рано бе отчетен дефицит от 1,3 млрд. евро.
Първоначалната оценка за външнотърговския баланс през март на Европейския съюз като цяло сочи излишък от 15,8 млрд. евро при дефицит в размер на 8,2 млрд. евро за същия месец на 2012 г.
На месечна база излишъкът е нараснал значително спрямо отчетените през февруари тази година 1,7 млрд. евро, когато също отчете значително подобрение спрямо дефицита от 13 млрд. евро през февруари 2012 г.
Износът през март на месечна база и след сезонна корекция се е повишил с 3,4%, докато вносът се е свил с 1,1%.
България е с най-малък дефицит от 11-те държави-членки на ЕС, отчели отрицателен резултат за март след сезонна корекция, заедно с Португалия – 0,1 млрд. евро. Най-висок е външншнотърговският дефицит на Холандия – 9,3 млрд. евро, следвана от Испания с едва 1,5 млрд. евро, като останалите 7 държави са отчели дефицит под 1 млрд. евро. Германия очаквано води класацията по размер на излишъка за март с 14,4 млрд. евро, като след нея се нареждат Франция с 2,3 млрд. евро и Ирландия и Италия с по 2,1 млрд. евро.
Данните са предварителни и се базират на подадената информация от държавите-членки, които може да използват различен начин за изчисление на отделните показатели от този на Евростат. Те подлежат на корекция до 2 години след месеца, за който се отнасят.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *