Търговският излишък на Китай се покачи повече от двойно през април

Китайският износ надхвърли вноса през април, увеличавайки излишъка по търговския баланс за втори пореден месец. Растежът на износа се разшири по-силно от прогнозираното, подхранвайки надеждите за възможно ребалансиране на икономическия растеж, пише WBP Online.

Търговският излишък на Поднебесната империя се разшири до 18,5 млрд. долара през април спрямо отчетените месец по-рано 7,71 млрд. долара. По този начин данните на китайските власти надхвърлиха пазарните прогнози за разширение от около 18 млрд. долара.

Експортът се покачи с 0,9% през четвъртия месец на 2014 г. спрямо отчетеното година по-рано. През предходните два месец – март и февруари – бяха отчетени отстъпления от съответно 6,6 на сто и 18,1%.

Импортът от своя страна отбеляза застой на фона на сигналите за отслабване на вътрешното търсене в страната. През април вносът се увеличи с 0,8% спрямо същия период на предходната година, което последва спада от 11,3% месец по-рано. Анализаторите очакваха вносът да спадне с около 2 на сто.

„Последните данни показват, че вътрешното търсене се свива с по-бавен темп, но остава в застой. Междувременно както новите поръчки за износ, така и заетостта бяха ревизирани надолу“, заяви по-рано през седмицата икономистът за Азия в HSBC Хонбин Чу. Във вторник британската банка представи окончателните си данни за производствената активността в Поднебесната империя през април.

От друга страна има и икономисти, които прогнозират скорошно набиране на скорост от страна на Китай. По думите им последните данни сочат, че натискът върху икономиката се е оттеглил.

„Съществуват вече известни сигнали за това в данните от март, които показаха ръст в промишленото производство на електроенергия. Цялото производство се възстанови до известна степен“, заяви анализаторът Джулиан Евънс-Причард. „Инвестициите в инфраструктура също изглежда се оттласкват от дъно“, допълни още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *